Megastore convenience shop / Abdul Hanif Doraoh…[et al.]

Doraoh, Abdul Hanif and Syed Alwee, Syed Agil and Mulop, Jastu and Mat Isa, Syukri Hilmy and Razali Chong, Rosman and Musa, Mohd Faizal (1999) Megastore convenience shop / Abdul Hanif Doraoh…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Perniagaan kami adalah perniagaan Megastore Convinience Shop. Bidang perniagaan kami adalah berkaitan dengan penjualan barang-barang runcit dan keperluan rumah. Perniagaan kami menggunakan kosep pemiagaan seperti yang dijalankan oleh 7-Eleven yang beribu pejabat di Kuala Lumpur. Kami akan beroperasi dibawah pengurusan sistem francais. Kami telah membuat kajian mengenai tapak projekdan bersetuju untuk memilih Taman Melaka Raya sebagai pusat operasi. Kawasan ini merupakan sebuah pusat perdagangan dan dikelilingi dengan pelbagai kemudahan. Ia dapat memberikan pulangan pelaburan yang lumayan disebabkan kedudukannya yang strategik. Perniagaan kami akan melibatkan penjualan barang-barang runcit dan keperluan rumah disamping barangan sanitary. Perniagaan ini dijalankan secara tunai dan tiada kemudahan kredit diberikan kepada pembeli. Operasi kami adalah untuk meningkatkan jualan ibu pejabat, mendapat keuntungan disamping menyumbang kepada peningkatan taraf hidup masyarakat melalui perkhidmatan yang baik dan berkualiti. Kami juga memberi kebebasan kepada pelanggan dalam membuat pilihan dari segi jenama dan jenis barang yang mereka suka. Seperti perniagaan lain, kami meghadapi saingan yang dekat dari perniagaan-perniagaan yang lain seperti MiniMart dan Hop In serta perniagaan runcit yang lain yang beroperasi 24 jam. Namun kami percaya kami dapat bersaing dengan mereka memandangkan perkhidmatan, kualiti dan kepelbagaian barang yang akan kami berikan.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Doraoh, Abdul HanifUNSPECIFIED
Syed Alwee, Syed AgilUNSPECIFIED
Mulop, JastuUNSPECIFIED
Mat Isa, Syukri HilmyUNSPECIFIED
Razali Chong, RosmanUNSPECIFIED
Musa, Mohd FaizalUNSPECIFIED
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorNordin, NasirUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Service industries
H Social Sciences > HF Commerce > Retail trade
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Item ID: 36655
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development; Convenience shop
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/36655

Download

[img] Text
36655.pdf

Download (140kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  36655

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year