Program pembangunan sosio-ekonomi untuk memperkasa sara hidup golongan asnaf Melayu Muslim: tinjauan pengalaman Lembaga Zakat Selangor (LZS) / Noorsalwati Sabtu...[et al.]

Sabtu, Noorsalwati and Abu Hasan, Mashita and Salleh, Fatimah and Abdul Razak, Mohamad Shukran (2015) Program pembangunan sosio-ekonomi untuk memperkasa sara hidup golongan asnaf Melayu Muslim: tinjauan pengalaman Lembaga Zakat Selangor (LZS) / Noorsalwati Sabtu...[et al.]. In: ICOMHAC2015 eproceedings, 16-17 Disember 2015, Century Helang Hotel, Pulau Langkawi.

Download

[thumbnail of 35688.pdf] Text
35688.pdf

Download (306kB)

Abstract

Kerajaan Malaysia memainkan peranan penting dalam membangunkan kehidupan rakyat terutamanya golongan bumiputera Melayu. Pelbagai aktiviti telah dilaksanakan antaranya ialah Dasar Ekonom iBaru.Selain itu agensi kerajaan seperti PUNB, PNB, TEKUN, AGRO Bank , SME Bank dan MARDI bertindak menyediakan peluang pelaburan, suntikan modal dan bantuan subsidi khususnya kepada golongan usahawan bumiputeraMelayu untuk menceburi bidang perniagaan IKS, pertanian, penternakan dan sebagainya. Lembaga Zakat Selangor LZS (MAIS) misalnya berperanan utama dalam kutipan dan agihan zakat di Selangor khususnya. Di bawah Program Pembangunan Sosio-Ekonomi (PSEA), LZS telah melaksanakan banyak aktiviti bermanfaat untuk membantu golongan asnaf yang majoritinya Melayu Muslim antaranya pemberian suntikan modal untuk membuka perniagaan kecilan seperti kedai runcit, perusahaan makanan ringan, gerai makan, bantuan van niaga dan seumpamanya. Bentuk bantuan ini telah membantu asnaf pertingkatkatkan taraf hidup mereka seterusnya Berjaya mengeluarkan mereka dari zon fakir-miskin. Pada tahun 2012 misalnya seramai 219 dari jumlah 926 asnaf fakir miskin yang menerima bantuan zakat LZS Berjaya dikeluarkan dari kepompong kemiskinan. MAIS Zakat Sdn Bhd pula telah menyalurkan bantuan zakat sebanyak RM 168,000 kepada 10 usahawan asnaf melalui Program Pembangunan Sosio-Ekonomi. Kertas kerja ini bertujuan meninjausejauhmana sumbangan zakat melalui program PSEA dapat mengurangkan bebanan hidup terutamanya asnaf Melayu Muslim serta menyuntik semangat mereka berusaha memajukan diri melalui catatan agihan zakat antara tahun 2010-2014. Kajian ini diharap dapat menyebarluaskan maklumat tentang kepentingan zakat dan memberi kesedaran kepada masyarakat demi merealisasikan hasrat Negara juga LZS bahkan impian asnaf untuk hidup berdikari dan berwawasan.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email
Sabtu, Noorsalwati
noor479@salam.uitm.edu.my
Abu Hasan, Mashita
mashitaa@salam.uitm.edu.my
Salleh, Fatimah
fatimah@salam.uitm.edu.my
Abdul Razak, Mohamad Shukran
mshukran055@salam.uitm.edu.my
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and economics
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Alms (Zakat)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Event Title: ICOMHAC2015 eproceedings
Event Dates: 16-17 Disember 2015
Page Range: pp. 297-305
Item ID: 35688
Uncontrolled Keywords: Sosio-ekonomi, Lembaga Zakat, Sara hidup, Asnaf Melayu
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35688

ID Number

35688

Indexing


View in Google Scholar

Edit Item
Edit Item