Perkembangan budaya popular dan perubahan sosio-budaya masyarakat pasca moden: Adaptasi budaya asing dalam perkahwinan Melayu / Shaliza Dasuki...[et al.]

Dasuki, Shaliza and Mohd Radzi, Fazlina and Idris, Nurkhazilah and Abdulah, Nur Hasliza (2015) Perkembangan budaya popular dan perubahan sosio-budaya masyarakat pasca moden: Adaptasi budaya asing dalam perkahwinan Melayu / Shaliza Dasuki...[et al.]. In: ICOMHAC2015 eproceedings, 16-17 Disember 2015, Century Helang Hotel, Pulau Langkawi.

Abstract

Tamadun Melayu tidak akan lengkap tanpa budaya dan bagaimana budaya ini membentuk masyarakatnya sehingga ia menjadi hebat, terkenal dan dihormati. Adalah sangat penting kesedaran tentang pewarisan budaya ini sebagai menjamin kelangsungan pembudayaan yang berkekalan dan ia mesti diterapkan dari satu generasi kepada generasi seterusnya agar ianya terpelihara. Timbul persoalan adakah budaya Melayu dalam konteks perkahwinan ini semakin hari semakin lapuk sehingga kita perlu mengadaptasi budaya-budaya asing dari luar untuk disesuaikan dengan perubahan citarasa masyarakat kini dan apakah faktor-faktor yang mempengaruhinya. Masyarakat Melayu sememangnya tidak dapat lari daripada mengalami perubahan sosio-budaya mengikut peredaran masa dan zamannya, maka kertas penulisan ini dihasilkan dengan tujuan menyingkap perkembangannya yang menjurus kepada kritikan sosial masyarakat Melayu.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Dasuki, Shaliza
shahmd@melaka.uitm.edu.my
Mohd Radzi, Fazlina
bage_ijau@yahoo.com.my
Idris, Nurkhazilah
ilaidris@ymail.com
Abdulah, Nur Hasliza
xxhaslizaxx@yahoo.com
Subjects: H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > Human settlements. Communities
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Event Title: ICOMHAC2015 eproceedings
Event Dates: 16-17 Disember 2015
Page Range: pp. 37-52
Keywords: Budaya Popular, Institusi Perkahwinan, Budaya Melayu, Masyarakat Melayu
Date: December 2015
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35648
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 35648.pdf] Text
35648.pdf

Download (319kB)

ID Number

35648

Indexing

Statistic

Statistic details