Dilema pembangunan tanah rizab Melayu : satu warisan atau satu tangisan? / Rohayati Hussin and Rusnadewi Abdul Rashid

Hussin, Rohayati and Abdul Rashid, Rusnadewi (2014) Dilema pembangunan tanah rizab Melayu : satu warisan atau satu tangisan? / Rohayati Hussin and Rusnadewi Abdul Rashid. In: TeSSHI 2014, 5 & 6 Nov 2014, One Hotel Helang, Langkawi Kedah Malaysia.

Abstract

Tanah Rizab Melayu adalah lambang kedaulatan dan keistimewaan bagi orang-orang Melayu untuk menjamin ketuanan Bangsa Melayu di bumi Malaysia. Bagi mencapai visi Malaysia yang sedang menuju ke arah negara maju menjelang tahun 2020, penggunaan tanah jenis Rizab Melayu yang menjadi komposisi terbesar kategori tanah di Malaysia perlu dioptimakan sebaik mungkin bagi menjana pendapatan yang lebih tinggi. Agenda pembangunan bagi tujuan peningkatan kualiti hidup masyarakat melalui pelan strategik yang dibuat sudah pasti memerlukan kawalan undang-undang bagi memastikan pelaksanaan yang dibuat adalah seimbang bagi memenuhi hak-hak semua pihak. Justeru itu, kupasan yang akan dibuat di dalam artikel ini adalah berkaitan pembangunan Tanah Rizab Melayu yang mengakibatkan pengurangan saiz dan nilai tanah melalui pelbagai cara seperti pengambilan Tanah Rizab Melayu di bawah Akta Pengambilan Tanah 1960, penukaran status Tanah Rizab Melayu kepada pegangan bebas (freehold) di bawah Perkara 89 Perlembagaan Persekutuan serta beberapa faktor lain. Objektif utama adalah bagi mengkaji bagaimana aspek pengurusan tanah melibatkan Tanah Rizab Melayu yang dibuat melalui pelbagai cara telah menjejaskan saiz serta nilai tanah jenis itu.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Hussin, Rohayati
roha427@kedah.uitm.edu.my
Abdul Rashid, Rusnadewi
rusnadewi@perlis.uitm.edu.my
Subjects: H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > Urban groups. The city. Urban sociology > Urban renewal. Urban redevelopment
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > Urbanization. City and country
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Event Title: TeSSHI 2014
Event Dates: 5 & 6 Nov 2014
Page Range: pp. 846-857
Keywords: Tanah Rizab Melayu, Enakmen Rizab Melayu, pembangunan tanah, pegangan bebas
Date: 2014
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35570
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 35570.pdf] Text
35570.pdf

Download (241kB)

ID Number

35570

Indexing

|

Statistic

Statistic details