Filial Piety (Xiao) sebagai teras pembinaan identiti komuniti Cina / Wan Norhasniah Wan Husin

Wan Husin, Wan Norhasniah (2010) Filial Piety (Xiao) sebagai teras pembinaan identiti komuniti Cina / Wan Norhasniah Wan Husin. In: ICOPS 2010 : International Conference on Public Polices & Social Sciences : E-Proceedings, 26 to 27 May 2010, SP Inn Hotel, Sungai Petani Kedah, Malaysia.

Abstract

Penulisan ini akan mengkaji kedudukan nilai filial piety sebagai teras pembentukan identiti komuniti Cina. Dari kajian-kajian lalu didapati nilai inilah yang berperanan membina kehidupan bermoral yang terungkap dalam hubungan kekeluargaan dan kemanusiaan. Ia juga berperanan mengukuhkan kemunculan nilai keunggulan, kecinaan yang tegar dan pragmatis yang terpupuk hasil dari penyebatian dengan norma sosial yang bersandarkan kepada idea falsafah (sagehood), idea kinship (persanakan) dan idea son of heaven (t′ien-tzu-wakil tuhan) serta pengaruh persekitaran geografi. Menerusi gabungan ketiga-tiga nilai ini dengan norma sosial, persekitaran geografi dan hubungan yang bertimbal balik dengan unsur-unsur kehidupan Cina iaitu bahasa, budaya, pendidikan, ekonomi, politik dan sosial, identiti mereka telah terbina secara umum. Dapatan dari kajian ini ialah nilai filial piety berperanan utama membentuk identiti komuniti Cina dan pendominasiannya difahami dengan mengkaji hubungan sosial sama ada sesama mereka ataupun dengan komuniti bukan Cina. Malah dapatan ini juga boleh diperkukuhkan dengan mengkaji pergaulan mereka dengan komuniti bukan Cina di negara-negara yang dihijrahi seperti Amerika Syarikat, Australia, New Zealand, Indonesia, Filipina, Thailand dan Malaysia.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Wan Husin, Wan Norhasniah
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > Races. Including race as a social group and race relations in general
H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races > Human settlements. Communities
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Event Title: ICOPS 2010 : International Conference on Public Polices & Social Sciences : E-Proceedings
Event Dates: 26 to 27 May 2010
Page Range: pp. 1-8
Keywords: Filial piety; komuniti Cina; kecinaan yang tegar; keunggulan; pragmatis
Date: 2010
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/33747
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 33747.pdf] Text
33747.pdf

Download (311kB)

ID Number

33747

Indexing

Statistic

Statistic details