Satu tinjauan budaya pemakaian seluar jeans di kalangan mahasiswa dan mahasiswi Universiti Teknologi MARA Kampus Alor Gajah, Melaka (kesan dan pengaruh) / Abd. Razak Abd. Rahman

Abd. Rahman, Abd. Razak (2000) Satu tinjauan budaya pemakaian seluar jeans di kalangan mahasiswa dan mahasiswi Universiti Teknologi MARA Kampus Alor Gajah, Melaka (kesan dan pengaruh) / Abd. Razak Abd. Rahman. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of 33680.pdf] Text
33680.pdf

Download (2MB)

Abstract

Mutakhir ini polemik demi polemik (perbahasan, perdebatan) berhubung isu keruntuhan akhlak remaja di negara kita semakin hangat diperkatakan. Budaya berpeleseran, hedonisme, vandalisme sehinggalah kepada peniruan cara berpakaian yang kebaratan menjadi topik perbualan di kalangan masyarakat. Cara berpakaian yang ditiru daripada barat telah dianggap sebagai satu ancaman kepada penyerapan dan pengukuhan Islam dan jatidiri budaya tempatan. Sebagai contoh, pemakaian seluar jeans yang semakin mendapat tempat dikalangan remaja tempatan telah menimbulkan pelbagai andaian dan tafsiran berhubung dengan akhlak dan tingkah laku kepada pemakainya. Namun begitu,budaya pemakaian seluar jeans ini bukan sahaja melibatkan golongan remaja yang telah menamatkan alam persekolahan malah telah menjadi satu budaya yang semakin diterima dan mendapat tempat di kalangan mahasiswa dan mahasiswi di university tempatan tidak terkecuali di Universiti Teknologi MARA Kampus Alor Gajah,Melaka sendiri.Menyedari hakikat ini, penulis berasa terpanggil untuk mendekati dan mencari jawapan serta permasalahan yang timbul berkaitan sejauh mana pemakaian seluar jeans telah menjadi satu budaya di kalangan penuntut universiti tempatan khususnyadi Universiti Teknologi MARA Kampus Alor Gajah, Melaka. Selain itu, penulis juga ingin mengetahui sejauh mana pembudayaan pemakaian seluar jeans ini boleh memberikan kesan ke atas peraturan dan undang-undang berhubung aspek sahsiahrupa diri pelajar UiTM yang telah dikuatkuasakan selama ini. Di dalam kajian ini, penulis juga ingin mengenalpasti kesan pembudayaan pemakaian seluar jeans di UiTM Kampus AIor Gajah, Melaka dari sudut pandangan dan nilai persepsi di kalangan semua pihak seperti penuntut siswa dan siswi UiTM sendiri selain pihak pentadbiran, warga kerja UiTM, tokoh tertentu, warga pensyarah,unit keselamatan, ibu bapa serta masyarakat Iuar yang berhampiran. Di samping itu,penulis juga ingin mendapatkan kepastian sejauh mana benarnya pembudayaan pemakaian seluar jeans ini memberikan kesan sampingan ke atas kesihatan pemakainya.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Abd. Rahman, Abd. Razak
96596339
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology > Social psychology > Interpersonal relations. Social behavior
L Education > LC Special aspects of education > Social aspects of education
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Programme: Bachelor of Graphic Design (AD241)
Item ID: 33680
Uncontrolled Keywords: Budaya pemakaian; Seluar jeans; Mahasiswa dan mahasiswi Universiti
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/33680

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  33680

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item