Trend dalam mortaliti di Semenanjung Malaysia : implikasi terhadap polisi kesihatan dan polisi umur pencen di Malaysia / Che Hashim Hassan

Hassan, Che Hashim (2010) Trend dalam mortaliti di Semenanjung Malaysia : implikasi terhadap polisi kesihatan dan polisi umur pencen di Malaysia / Che Hashim Hassan. In: ICOPS 2010 : International Conference on Public Polices & Social Sciences : E-Proceedings, 26 to 27 May 2010, SP Inn Hotel, Sungai Petani Kedah, Malaysia.

Abstract

Kertas kerja ini membincangkan trend dalam Mortaliti bagi ketiga-tiga etnik utama, Melayu, Cina dan India di Semenanjung Malaysia. Trend mortaliti yang dibincangkan adalah berdasarkan Kadar Kasar Kelahiran (KKK) atau Crude Death Rate, Kadar Kematian Bayi (KKB) atau Infant Mortality Rate dan Jangkaan Hayat Kelahiran (JHK) atau Life Expectancy at Birth. Trend dalam ketiga-tiga indeks mortaliti tersebut dikaji bermula dari tahun-tahun 1940-an hinggalah sekarang ini. Kajian mengenai trend dalam mortaliti ini dapat memberi panduan kepada pembuat polisi. Pertamanya, polisi untuk meningkatkan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat supaya keadaan mortaliti bagi kumpulan penduduk tertentu dapat diturunkan lagi.Keduanya, analisis mengenai jangkaan hayat kelahiran boleh memberi panduan kepada pembuat polisi berkaitan dengan peningkatan taraf kesihatan, gaya hidup serta polisi umur pencen di Malaysia. Adalah diharapkan, analisis kajian ini dapat memberi input kepada pembuat polisi untuk memberi penumpuan kepada peningkatan taraf kesihatan dan umur penduduk serta menilai kedinamikan polisi umur pencen di Negara kita, alaysia.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Hassan, Che Hashim
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General) > Public policy (General). Policy sciences
H Social Sciences > HM Sociology > Social institutions
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Event Title: ICOPS 2010 : International Conference on Public Polices & Social Sciences : E-Proceedings
Event Dates: 26 to 27 May 2010
Page Range: pp. 1-13
Keywords: etnik; melayu; cina; india
Date: 2010
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/33344
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 33344.pdf] Text
33344.pdf

Download (670kB)

ID Number

33344

Indexing

Statistic

Statistic details