Perancangan kampung tersusun - satu penilaian mengenai masalah, bentuk perancangan dan perlaksanaannya / Nooraini Haji Ismail.

Ismail, Nooraini (1981) Perancangan kampung tersusun - satu penilaian mengenai masalah, bentuk perancangan dan perlaksanaannya / Nooraini Haji Ismail. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini merangkumi penyelidikan bagaimana kampung tersusun itu terbentuk dan bagaimana kesannya terhadap pembangunan setelah objektifnya diperluaskan. Untuk keperluan ini tiga buah kampung dipilih sebagai kawasan kajian untuk raendapatkan kesan-kesan perlaksanaan perancangan kampung tersusun. Penilaian keatas kesan-kesan ini dikaji dengan teliti dan akhirnya cadangan dikemukakan sebagai syor tindakan keatas kesan perlaksanaan supaya rancangan kampung tersusun menjadi sebuah perancangan yang bermakna. Penyelidikan dibuat berdasarkan kepada dua haipotesis yang telah dibentuk. Pertama ialah dengan keadaan pembangunan kampung tersusun yang ujud sekarang, penempatan ini akan hanya merupakan kawasan tempat tinggal yang tidak tersusun serta seirba kekurangan tanpa mempunyai peluang yang baik untuk membangun dan berkembang jika langkah konkrit tidak diambil oleh pihak-pihak tertentu. Dan kedua ialah Pemilihan kawasan penempatan kampung tersusun ini lebih menitik beratkan faktor kedapatan tanah kerajaan yang sering tidak sesuai untuk Iain-lain pembangunan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ismail, Nooraini
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architecture and state
N Fine Arts > NA Architecture > City planning. Regional planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma in Town and Regional Planning
Keywords: Perancangan, Kampung, Tersusun
Date: 1981
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/32818
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 32818.pdf] Text
32818.pdf

Download (5MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

32818

Indexing

Statistic

Statistic details