Projek teater Benua Igau : aplikasi teknik ekspresi wajah terhadap watak Maya dan Inik melalui teori Paul Ekman / Sharifah Nor Azzifa Wan Ahmad

Wan Ahmad, Sharifah Nora (2017) Projek teater Benua Igau : aplikasi teknik ekspresi wajah terhadap watak Maya dan Inik melalui teori Paul Ekman / Sharifah Nor Azzifa Wan Ahmad. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek penyelidikan ekspresi wajah bagi seorang pelakon ini adalah bertujuan untuk mengkaji bahagian wajah seorang pelakon yang telah digunakan untuk enggerakkan otot-otot wajah bagi menghasilkan ekspresi wajah yang sesuai dengan emosi yang sebetulnya. Walaupun sedemikian rupa, hujahan utama di dalam projek ekspresi wajah kali ini adalah berkaitan dengan penyelidikan bagaiamana pergerakkan otot-otot wajah yang telah memberi impak melalui perasaan dan juga psikologi serta watak bagi seseorang pelakon tersebut. Projek penyelidikan ekspresi wajah ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu mencari dan menggunakan rujukan seperti jurnal, buku-buku dan juga artikel yang berkaitan dengan kajian. Projek penyelidikan ini telah menerapkan teknik pergerakkan otot bagi memberi ekspresi wajah dalam lakonan yang telah dilakukan. Malah, projek ini juga telah menghubungkait segala teknik pergerakkan otot dengan emosi dan perasaan serta psikologi bagi memberi impak ekspresi wajah melalui pergerakkan otot. Ironinya, dengan rasa dan harapan yang tinggi agar kajian ini dapat membantu dalam meningkatkan dan membetulkan ekspresi wajah yang baik dan sempurna agar segala mesej dan emosi yang ingin disampaikan kepada penonton itu lahir secara semula jadi dan memuaskan hati dan perasaan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Wan Ahmad, Sharifah Nora
2014721179
Subjects: M Music and Books on Music > ML Literature of music
M Music and Books on Music > ML Literature of music > Musical theater
M Music and Books on Music > ML Literature of music > Musical theater > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Perdana Campus > Faculty of Film, Theatre and Animation
Programme: Pengurusan Industri Kreatif (FF226)
Keywords: Otot Wajah, Ekspresi Wajah, Teknik
Date: March 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/31323
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPb_SHARIFAH NOR AZZIFA FF B 17_5.pdf] Text
PPb_SHARIFAH NOR AZZIFA FF B 17_5.pdf

Download (243kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

31323

Indexing

Statistic

Statistic details