Further development of crank mechanism through PLC / Wan Hasidi Wan Muhamad, Sheikh Rizuan Jalaluddin dan Muhd Hanif Hasan

Wan Muhamad, Wan Hasidi and Jalaluddin, Sheikh Rizuan and Hasan, Muhd Hanif (2000) Further development of crank mechanism through PLC / Wan Hasidi Wan Muhamad, Sheikh Rizuan Jalaluddin dan Muhd Hanif Hasan. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Effisiensi pengeluaran selalunya adalah merupakan kunci dalam mencapai sesuatu kejayaan dalam mengharungi arus pembangunan industri pengeluaran yang semakin hebat.Effisiensi pengeluaran meliputi bidang-bidang seperti; • Kelajuan di mana peralatan pengeluaran dan juga line pengeluaran dapat diselaraskan untuk sesuatu proses pengeluaran. • Mengurangkan kos bahan dan kos buruh untuk sesuatu produk. • Meningkatkan kualiti dan mengurangkan bahan buangan. • Meminimakan susutmasa sesuatu peralatan pengeluaran. • Kos peralatan pengeluaran yang rendah. Programmable logic Controllers memenuhi sebahagian daripada keperluan di atas dan merupakan kunci yang dapat membawa effisiensi pengeluaran lebih laju dalam proses industri. Secara tradisionalnya, automasi hanya dapat diaplikasikan untuk satu barangan dalam suatu proses pengeluaran yang tinggi.Tetapi pada masa kini automasi pengeluaran dapat digandakan untuk melakukan pelbagai jenis barangan, dalam kuantiti yang banyak, mencapai overall pengeluaran yang tinggi dan yang memerlukan pelaburan yang rendah dalam peralatan dan juga logi. Sistem pengeluaran Flexible memenuhi kriteria-kriteria di atas. Sistem ini terdiri daripada peralatan automatik seperti mesin NC, robot industri, pengangkutan automatik dan pengawalan berkomputer untuk sesuatu pengeluaran. Oleh itu Programmable Logic Controller selalunya digunakan dalam peralatan pengeluaran automatik.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Wan Muhamad, Wan Hasidi
UNSPECIFIED
Jalaluddin, Sheikh Rizuan
UNSPECIFIED
Hasan, Muhd Hanif
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine shops and machine shop practice
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine design and drawing
T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Machine construction (General)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Mechanical Engineering
Programme: Diploma Kejuruteraan Mekanikal
Keywords: Crank, Mechanism, PLC
Date: 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26638
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_WAN HASIDI WAN MUHAMAD EM 00_5.pdf] Text
PPd_WAN HASIDI WAN MUHAMAD EM 00_5.pdf

Download (324kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

26638

Indexing

Statistic

Statistic details