Laporan cadangan merekabentuk ruang dalaman Galeri Setem Di Suasana Sentral Kondo Lot B, Off Jalan Damansara Kuala Lumpur Sentral / Norhashimah Mat Ishak

Mat Ishak, Norhashimah (2006) Laporan cadangan merekabentuk ruang dalaman Galeri Setem Di Suasana Sentral Kondo Lot B, Off Jalan Damansara Kuala Lumpur Sentral / Norhashimah Mat Ishak. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Bagi projek akhir ini, saya telah memilih untuk merekabentuk Galeri Setem. Ianya sesuai untuk semua peringkat umur, bangsa dan jantina. Galeri Setem merupakan galeri yang ditubuhkan bagi memberi pendedahan, maklumat kepada orang awam tentang setem di Malaysia dan di dunia dan sebagai tempat yang dapat memperkenalkan dan menyimpan khazanah-khazanah setem yang lama. Sebelum ini, pendedahan atau promosi setem banyak dijalankan di sekolah-sekolah. Ini adalah kerana di Malaysia masih lagi mempunyai masalah kekurangan sumber rujukan dan ruang pameran mengenai setem seperti galeri atau muzium. Setakat hari ini hanya ada satu sahaja. Muzium Setem di Melaka. Ini menjadi masalah kepada orang awam untuk mengunjunginya kerana kedudukan yang jauh bagi orang yang berada di negeri lain. Cadangan projek ini dikemukakan untuk mencapai objektif yang ingin menjadikan Galeri Setem sebagai tumpuan utama pengunjung dan peminat untuk mengumpul data atau maklumat mengenai sejarah-sejarah setem terutama kepada pelajar-pelajar sekolah. Dalam rekabentuk bagi projek galeri ini adalah mempunyai ciri - ciri sejarah bersesuaian dengan karaktor setem itu sendiri. Elemen yang menimbulkan rekaan terbaru di perlukan di dalam ke semua ruang yang dicadangkan dengan tujuan untuk mendapatkan suatu kelainan dan pembaharuan dari segi rekabentuknya.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mat Ishak, Norhashimah
2003126381
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Hassan, Othman
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma Rekabentuk Dalaman
Keywords: Galeri Setem, Suasana Sentral Kondo, Jalan Damansara, Kuala Lumpur Sentral
Date: 2006
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26392
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 26392.pdf] Text
26392.pdf

Download (18kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

26392

Indexing

Statistic

Statistic details