Laporan Cadangan Pengubahsuaian Ruang Pameran untuk Planetarium Negara di Lot 53, Jalan Perdana, 50480, Kuala Lumpur / Wan Nur Fadhilah Wan Ibrahim

Wan Ibrahim, Wan Nur Fadhilah (2009) Laporan Cadangan Pengubahsuaian Ruang Pameran untuk Planetarium Negara di Lot 53, Jalan Perdana, 50480, Kuala Lumpur / Wan Nur Fadhilah Wan Ibrahim. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PPd_WAN NUR FADHILAH WAN IBRAHIM AP 09_5.pdf] Text
PPd_WAN NUR FADHILAH WAN IBRAHIM AP 09_5.pdf

Download (115kB)

Abstract

Projek akhir ini merupakan projek Pengubahsuaian Rekabentuk Dalaman bagi Ruang Pameran untuk Planetarium Negara. Tujuan projek ini dipilih adalah atas cadangan mengubahsuai ruang pameran Planetarium Negara. Tujuan utama pengubahsuaian ini adalah untuk mendedahkan kepada umum mengenai ilmu - ilmu berkaitan bidang aeroangkasa bermula dari permulaan manusia meneroka angkasa hinggalah kepada teknologi yang digunakan pada masa sekarang dan akan datang. Lokasi tapak pengubahsuaian adalah bangunan asal Planetarium Negara iaitu di 53 Jalan Perdana, Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur. Lokasi ini merupakan lokasi yang sering menjadi tumpuan pengunjung kerana ia terletak berhampiran dengan Muzium Negara, Masjid Negara, Pusat Islam Negara, Muzium Polis, Memorial Tun Abdul Razak, Taman Burung dan Stesen keretapi Kuala Lumpur. Kedudukannya yang strategik dan keindahan senibinanya menjadikan Planetarium Negara sebagai tempat yang paling menarik untuk dilawati di ibu kota, disamping fungsinya sebagai pusat perkembangan sains angkasa. Projek ini akan memberi kepentingan kepada pelbagai golongan untuk mengetahui dengan lebih dekat bidang aeroangkasa yang merangkumi maklumat tentang teknologi dan program yang disediakan bagi angkasawan dan pelbagai maklumat berkaitan, yang selama ini hanya dapat ditonton melalui media massa.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Wan Ibrahim, Wan Nur Fadhilah
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 25191
Uncontrolled Keywords: Pengubahsuaian Ruang Pameran; Planetarium Negara
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25191

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  25191

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item