Laporan rekabentuk ruang dalaman Rumah Nur Women Care Centre at Lot 1077, Jalan Brash, Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz, 30350 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. untuk Jabatan Pembangunan Wanita Negeri Perak / Raudah Abdul Latif

Abdul Latif, Raudah (2004) Laporan rekabentuk ruang dalaman Rumah Nur Women Care Centre at Lot 1077, Jalan Brash, Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz, 30350 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. untuk Jabatan Pembangunan Wanita Negeri Perak / Raudah Abdul Latif. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PPd_RAUDAH ABDUL LATIF AP 04_5.pdf] Text
PPd_RAUDAH ABDUL LATIF AP 04_5.pdf

Download (103kB)

Abstract

Isu wanita dan pembangunan telah menjadi agenda dunia semenjak Bangsabangsa Bersatu menganjurkan Persidangan Wanita Pertama di Mexico pada tahun 1975. Berdasarkan kajian yang telah dibuat wanita pada keseluruhannya tidak dapat melibatkan diri sepenuhnya dalam proses pembangunan. Justeru itu lebih ramai wanita yang menjadi miskin, buta huruf, tidak mendapat penjagaan kesihatan, mangsa keganasan seperti perkosaan, penderaan serta pengabaian, dinafikan hak-hak yang asasi, didiskriminasikan dan pelbagai bentuk ketidaksamaan sehinggakan status wanita seolah-olah lebih rendah daripada lelaki dan keadaan wanita jauh lebih buruk daripada kaum lelaki. Natijahnya wujud jurang perbezaan yang ketara di antara lelaki dan wanita dalam aspek pendidikan, kesihatan, pekerjaan, perundangan, kepimpinan, pemilikan kuasa, pemilikan sumber dan sebagainya. Wanita di negara ini lebih bemasib baik kerana keadaan dan kedudukan wanita telah bertambah baik dari semasa ke semasa ekoran daripada dasar pembangunan negara yang membawa rahmat kepada semua rakyat tanpa mengira jantina. Namun masih banyak usaha yang perlu dilakukan bagi benar-benar meletakkan wanita pada tahap yang sewajamya dan strategi-strategi perlu digubal untuk membolehkan wanita memberi sumbangan secara lebih berkesan di dalam proses pembangunan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Abdul Latif, Raudah
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 25188
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk ruang dalaman; Rumah Nur Women Care Centre
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25188

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  25188

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item