Rumah Andak Endah Batu 9 ½ , Kampung Selat , Bota Kanan, Parit, Perak Darul Ridzuan / Syarina Kamarudin and Rohaida Abd. Razak

Kamarudin, Syarina and Rohaida, Abd. Razak (2001) Rumah Andak Endah Batu 9 ½ , Kampung Selat , Bota Kanan, Parit, Perak Darul Ridzuan / Syarina Kamarudin and Rohaida Abd. Razak. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Warisan Senibina Melayu di negara ini merupakan sesuatu aset yang amat bernilai dan berharga untuk dikekalkan . Di negara ini terdapat begitu banyak tinggalan yang mempunyai sejarah yang tersendiri lanya merangkumi senibina dan dan rumah - rumah tradisional yang terdiri daripada kesenian dan keunikan yang tersendiri Seni warisan yang tinggal ini merangkumi segala aspek budaya yang mencerminkan masyarakat dan generasi ketika itu . Kebanyakan senibina lama mempunyai kaitan dengan sejarah penempatan masyarakat dahulu . Ada antaranya senibina yang ada kini mendapat pengaruh dari luar dan diterap masuk dalam Senibina Melayu . Keadaan negara yang mempunyai pelbagai kaum yang kaya dengan pelbagai adat resam menambahkan lagi keunikan dan memperkayakan senibina Malaysia di mata dunia . pengenalan Warisan yang tinggal ini seharusnya dijaga dengan rapi agar generasi yang akan datang dapat mengkaji serta menghayati peninggalan yang di tinggalkan oleh nenek moyang dulu. Sebagai pelajar dalam Senireka Dalaman, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Cawangan Perak , Kampus Seri Iskandar ini ,saya Syarina bt Kamarudin dan Rohaida bt Abd Razak bertanggungjawab untuk mengekalkan senibina yang telah sedia ada ini agar kekal yang merupakan khazanah negara yang sukar di cari ganti . Pihak Universiti telah melaksanakan satu mata pelajaran iaitu “ History of Arts and Architecture “ atau Sejarah Senibina. tni bertujuan untuk mendedahkan para pelajar tentang senibina - senibina tradisional yang terdapat di negara ini agar mereka tidak lupa yang setiap negeri dalam Malaysia mempunyai keunikan dan keistimewaan rumah yang dibina.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Kamarudin, Syarina
UNSPECIFIED
Rohaida, Abd. Razak
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Date: 2001
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25153
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_SYARINA KAMARUDIN AP 01_5.pdf] Text
PPd_SYARINA KAMARUDIN AP 01_5.pdf

Download (177kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

25153

Indexing

Statistic

Statistic details