Cadangan menaiktaraf ruang pameran akuarium Institut Penyelidikan Perikanan Batu Maung, 11960 Pulau Pinang. / Norshamsuriana Shahri

Shahri, Norshamsuriana (2009) Cadangan menaiktaraf ruang pameran akuarium Institut Penyelidikan Perikanan Batu Maung, 11960 Pulau Pinang. / Norshamsuriana Shahri. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek ini adalah merupakan projek menaiktaraf Ruang Dalaman Akuarium untuk tetuan Institut Penyelidikan Perikanan Batu Maung Pulau Pinang. Matlamat utama projek ini adalah untuk memberikan imej baru kepada akuarium ini supaya ia lebih dikenali dan dapat menyampaikan informasi dan maklumat terkini mengenai hidupan alam. Akuarium ini juga dapat menjadi satu pusat rekreasi yang sesuai untuk kunjungan semua peringkat umur. Dengan adanya pusat akuarium ini, ia berperanan sebagai salah satu langkah dalam usaha menjaga dan memelihara hidupan alam terutamanya di sekitar perairan Malaysia,ia juga dapat memberi peluang kepada pecinta hidupan alam untuk menkaji dengan lebih teperinci lagi. 2007 / Seri Iskandar Laporan Cadangan Merekabentuk Ruang Dalaman Pusat Senaman 'Contours Express’, Bandar Botanik, Bandar Bukit Tinggi, 41200 Klang, Selangor. / Nur Hidayah Yusof Objektif utama projek ini adalah untuk cadangan merekabentuk ruang dalaman pusat senaman ‘Contours Express’ sedia ada dengan mengaplikasikan konsep ‘Health Meets Beauty' sesuai dengan imej yang akan ditonjolkan dalam rekabentuk ruang dalaman pusat senaman ‘Contours Express’. Pada hari ini, kebanyakan wanita mempunyai kerjaya sendiri. Jadi mereka selalu mengimpikan bentuk tubuh badan yang menarik. Aspek psikologi ruang juga diaplikasikan untuk menarik lebih ramai pelanggan datang ke pusat senaman ini. Selain itu, pengumpulan data dan makiumat samada secara cetak atau iisan teiah dilakukan secara berulang-ulang untuk mendapat makiumat secara terperinci mengenai 'Contours Express’ dan cadangan merekabentuk yang akan dijalankan. Setiap rekabentuk yang dilakukan mengambilkira pelbagai aspek, mengapa ianya direkabentuk sedemikian rupa. lanya bermula dengan pencarian masalah, isu-isu yang timbul, kekurangan yang sediada, data-data yang relevan dan sebagainya. Tanpa masalah dan isu, rekabentuk yang berinovatif tidak mungkin akan dilakukan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Shahri, Norshamsuriana
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma in Interior Design
Keywords: Naiktaraf ruang pameran, akuarium, Institut Penyelidikan Perikanan Batu Maung
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24730
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_NORSHAMSURIANA SHAHRI AP 07_5.pdf] Text
PPd_NORSHAMSURIANA SHAHRI AP 07_5.pdf

Download (110kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
Processing

ID Number

24730

Indexing

Statistic

Statistic details