Laporan cadangan rekabentuk dalaman The Orang Utan House di Lot 19 Jalan Tun Sambanthan, Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Mohaliza Amin

Amin, Mohaliza (2007) Laporan cadangan rekabentuk dalaman The Orang Utan House di Lot 19 Jalan Tun Sambanthan, Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Mohaliza Amin. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini dibuat bagi mencadangkan projek merekabentuk The Orangutan House di Ipoh yang mana sebelum ini The Orangutan House ini hanya terdapat di Melaka. Melalui projek merekabentuk The Orangutan House di bandaraya ini Ipoh ia sebenamya merupakan satu daya tarikan bagi pelancong tempatan dan juga dari luar negara. Di tambah pula nama The Orangutan House ini sudah tidak asing lagi bagi sesetengah pelancong dan juga pecinta seni terutamanya ini adalah kerana The Orangutan House merupakan antara tarikan di Jonker Street, Melaka untuk dikunjungi. Malah pemiliknya iaitu Charles Cham sudah beijaya menempa nama di beberapa negara luar. Dalam masa yang sama melalui projek merekabentuk bukan sahaja menjadi satu daya tarikan kepada pelancong dan juga kepada pecinta seni tetapi ia juga berfungsi sebagai satu tempat menambah pegetahuan am sebagai contoh kepada para pelajar yang menjurus kepada seni (lukisan ). Dalam merekabentuk The Orangutan House ini melalui konsep yang cuba diterapkan didalamnya dapat memberi gambaran yang jelas dan juga pemahaman kepada orang ramai dalam menghargai hasil seni. Tambahan pula dewasa ini sudah ramai wujud individu dan juga golongan mereka yang menjadikan hasil seni yang unik dan menarik seperti yang terdapat di The Orangutan House ini sebagai koleksi. Selain itu melalui sistem baru yang cuba di ketengahkan dan di gabungkan dalam konsep dan juga imej rekabentuk akan membentuk satu inovasi yang baru dan bersistematik dari aspek keselamatan misalnya. Di samping itu dengan adanya The Orangutan House ini akan mewujudkan lebih banyak lagi galeri seni atau galeri lukisan seperti ini. Ini kerana pada masa ini di bandaraya Ipoh sukar ntuk mencari galeri yang khusus seperti ini. Malah berdasarkan pemerhatian dan penyelidikan di sekitar Bandar Ipoh dan juga menemuramah penduduk sekitar mereka sendiri mengakui kekurangan ini. Kesimpulannya melalui cadangan The Orangutan House ini ia bukan sahaja memberi faedah kepada pemilik atau syarikat dalam meluaskan pasaran dan juga tujuan promosi malahan menjadi satu daya tarikan kepada bandaraya Ipoh itu sendiri.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Amin, Mohaliza
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Rekabentuk dalaman
Date: 2007
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24545
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_MOHALIZA AMIN AP 07_5.pdf] Text
PPd_MOHALIZA AMIN AP 07_5.pdf

Download (139kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

24545

Indexing

Statistic

Statistic details