Kegagalan rekabentuk rumah teres dua tingkat dan kesannya ke atas penyelenggaraan di Lembah Klang (10 - 20 tahun) / Nuzaihan Aras Agus Salem

Agus Salem, Nuzaihan Aras (2002) Kegagalan rekabentuk rumah teres dua tingkat dan kesannya ke atas penyelenggaraan di Lembah Klang (10 - 20 tahun) / Nuzaihan Aras Agus Salem. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Rekabentuk bangunan amat memainkan paranan yang penting dalam pembinaan fizikal bangunan. Rekabentuk fizikal mempunyai aspek yang meluas dan melibatkan banyak perkara. Akan tetapi kelemahan dan kerosakan bangunan yang berpunca dari kelemahan rekabentuk fizikal ini akan memberikan masalah kepada bangunan dan penghuni bangunan. Hasil dari masalah ini, penyelenggaraan turut merasakan kesukarannya dalam melakukan kerja-kerja yang perlu bagi memastikan bangunan sentiasa berada dalam keadaan baik. Dalam dissertasi ini, kelemahan rekabentuk fizikal bangunan dan kesannya terhadap penyelenggaraan menjadi isu kajian. Aspek dan kelemahan rekabentuk dikaji di samping mencari punca kelemahan dan kerosakan bangunan. Kesan darinya adalah aspek penyelenggaraan yang dikaji.

Metadata

Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of TD_NURZAIHAN ARAS AGUS SALIM AP 02_5.pdf] Text
TD_NURZAIHAN ARAS AGUS SALIM AP 02_5.pdf

Download (115kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

24519

Indexing

Statistic

Statistic details