Cadangan rekabentuk dalaman hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama, di Lot 5, Lorong Lengkok Harimau, Jalan Sultan Azlan Shah, 31400, Ipoh Perak / Haida Baharuddin

Baharuddin, Haida (2009) Cadangan rekabentuk dalaman hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama, di Lot 5, Lorong Lengkok Harimau, Jalan Sultan Azlan Shah, 31400, Ipoh Perak / Haida Baharuddin. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Memelihara haiwan kesayangan adalah suatu perkara biasa bagi masyarakat hari ini untuk memmpamerkan rasa kasih dan sayang terhadap haiwan peliharaan. Merawatnya juga adalah suatu keperluan untuk menjaga kesihatannya. Bagi pemilik Klinik Haiwan Pertama ini, Dr. R. Murugaya, pemeiiharaan dan penjagaan haiwan peliharaan perlu dijaga keperluannya untuk mengelak haiwan tersebut daripada penyakit berjangkit atau tidak. Penjagaan yang lain adalah seperti spa haiwan peliharaan atau ’grooming’ telah diwujudkan bagi penjagaan kebersihan haiwan tersebut dengan menjaga dan merapikan bulu, kuku serta membersihan sekitar hidung dan mata haiwan peliharaan tersebut. Klinik Haiwan Pertama ini terletak di Sitiawan, Perak dan merupakan klinik haiwan yang petama dibuka disekitar Sitiawan dan kekal dibuka pada hari ini. Semua kemudahan terdapat di klinik ini, seperti kemudahan perawatan haiwan peliharaan, ’grooming’, mandian wangian, dan hotel haiwan. Cadangan projek adalah merekabentuk hotel haiwan dan keseluruhan rekabentuk yang asal supaya lebih menarik dan selesa dan mencari penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh pelanggan dalam suatu kaedah sesi menemu ramah klien di Sitiawan dimana soalan-soalan yang berkaitan telah diajukan kepada beliau. Selain itu, kajian ini turut dibantu melalui kaedah rujukan. Sebarang kesulitan atau ketidak pastian akan dirujuk melalui buku, majalah dan pakar. Bagi hotel haiwan untuk Klinik Haiwan Pertama ini, suasana moden keceriaan bersesuaian dengan gaya dan konsep iaitu sabagai ‘Cubical and Circle’. Bagi menghasilkan rekabentuk yang menarik, beberapa kajian kes telah dilakukan unutk memberi idea-idea baru rekabentuk bagi hotel haiwan ini.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Baharuddin, Haida
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Rekabentuk dalaman; Hotel haiwan; Klinik Haiwan Pertama,
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24322
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_HAIDA BAHARUDDIN AP 09_5.pdf] Text
PPd_HAIDA BAHARUDDIN AP 09_5.pdf

Download (115kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

24322

Indexing