Kecacatan bangunan dan pemasalahan kualiti dalam proses pembangunan perumahan yang baru diserah milik oleh pemaju / Mahayudin Mahmood

Mahmood, Mahayudin (1998) Kecacatan bangunan dan pemasalahan kualiti dalam proses pembangunan perumahan yang baru diserah milik oleh pemaju / Mahayudin Mahmood. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Sejak awal 90 an, projek-projek perumahan telah pesat membangun bagi memenuhi permintaan yang sangat tinggi. Pihak-pihak Pemaju, Konsultan, Kontraktor dan Pihak Berkuasa Tempatan telah berganding tenaga menyediakan sejumlah besar unit-unit perumahan yang di perlukan. Dalam arus mengejar projek-projek perumahan yang menjanjikan keuntungan yang lumayan, kepentingan pembeli mestilah juga di pelihara. Setiap komponen dan setiap unit rumah yang di bina mestilah sempurna, bebas dari segala kecacatan justeru dari pengurusan projek pembangunan yang berkualiti hasil dari gabungan para profesional serta pengalaman. Malang sekali, masalah kecacatan masih lagi berlaku di setiap rumah yang di bina. Faktur kualiti tidak lagi menjadi matlamat utama. Persoalannya, siapakah yang seharusnya di pertanggungjawabkan dan siapa pula yang sepatutnya menjadi tulang belakang untuk melaksanakan sistem kualiti yang lebih berkesan. Pihak pembeli pula menghadapi dilema untuk menyelesaikan masalah mereka; wang telah banyak di laburkan, kos-kos membaikpulih terpaksa di tanggung. Umumnya, ia akan merugikan dan tidak memberikan sebarang manafaat kepada semua pihak akhirnya. Justeru itu juga , semua pihak yang terlibat hendaklah membuka mata mereka dan meneliti sendiri masalah kecacatan yang sedang di hadapi. Kajian kes yang telah di buat telah membuktikan keadaan ini. Penyelesaian mestilah di cari bukan saja dengan perlaksanaan beberapa cadangan yang di kemukakan tetapi lapuran-lapuran yang lebih lengkap hendaklah di buat. Dengan adanya usaha-usaha seperti ini nanti, kita yakin bahwa industri pembinaan sendiri akan memperolehi faedah yang amat membanggakan.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mahmood, Mahayudin
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Kecacatan bangunan; Pemasalahan kualiti
Date: 1998
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24189
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of TD_MAHAYUDIN MAHMOOD AP 98_5.pdf] Text
TD_MAHAYUDIN MAHMOOD AP 98_5.pdf

Download (121kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

24189

Indexing

Statistic

Statistic details