Cadangan merekabentuk dalaman ‘Dengue Info Center’ untuk Jabatan Kesihatan Negeri Selangor di No.27, Jalan Plumbum S 7/S Unit Istimewa A-CI, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor / Anti Sufia Mohd Razali

Mohd Razali, Anti Sufia (2009) Cadangan merekabentuk dalaman ‘Dengue Info Center’ untuk Jabatan Kesihatan Negeri Selangor di No.27, Jalan Plumbum S 7/S Unit Istimewa A-CI, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor / Anti Sufia Mohd Razali. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Tujuan utama kajian akhir ini dilakukan adalah untuk mewujudkan sebuah “ Dengue Info Center’. Denggi adalah satu penyakit di mana ianya disebabkan gigitan nyamuk aedes.pada masa kini, hebat di perkatakan di corong- corong radio dan di dada-dada akhbar tentang denggi yang semakin membimbangkan.’Dengue Info Center’ dicadangkan dengan menerapkan elemen- elemen yang berkaitan dengan denggi serta kewujudan nyamuk aedes dalam setiap rekabentuk info center init Maklumat di beri dengan menggunakan teknologi terkini seperti touch- screen, audio visual dan sebagainya. Berkonsepkan ‘ metamorphosis’ ia diharap dapat menarik minat khususnya goiongan pelajar, ibu bapa dan sebagainya untuk datang ke galeri. Eleman senibina yang moden serta penggunaan warna yang menarik di gunakan bagi menghasilkan sebuah info center yang menarik. Kajian di lakukan bagi mengukuhkan lagi sebab kewujudan “Dengue Info Center”. Antara kajian yang di laikukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian bangunan, kajian kes dan pengumpulan data-data. la bertuiuan menkaji keperluan yang periu ada dalam sesebuah info center serta rekabentuk dalaman yang terkini yang boleh digunakan dalam projek ini. Hasil dari kajian dan proses pengumpulan data akan diterapkan dalam proses merekabentuk agar dapat menghasilkan sebuah info center yang menarik dan selesa.Selain itu, ruang pameran yang di rekabentuk mempunyai ‘shape’ yang berbeza memandangkan ‘Dengue Info Center ini berkonsepkan metamorphosis. Ianya membezakan antara ruang- ruang pameran yang di cadangkan. Struktur badan nyamuk itu sendiri di gunakan dalam rekabentuk untuk mewujudkan ‘display’ yang mempunyai karakter nyamuk seperti belang hitam putih.Malahan kesan audio dan visual juga di gunaikan untuk memberikan impak kepada rekabentuk ‘Dengue Info Center’.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Razali, Anti Sufia
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Merekabentuk dalaman; Dengue Info Center; Jabatan Kesihatan Negeri Selangor
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24177
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_ANTI SUFIA MOHD RAZALI AP 09_5.pdf] Text
PPd_ANTI SUFIA MOHD RAZALI AP 09_5.pdf

Download (95kB)

Fulltext

Fulltext is available at:

ID Number

24177

Indexing

|

Statistic

Statistic details