Faktor - faktor yang mempenagaruhi nilai pasaran sewa rumah kedai dua tingkat di Shah Alam / Ramli Mohamed Amin

Mohamed Amin, Ramli (1996) Faktor - faktor yang mempenagaruhi nilai pasaran sewa rumah kedai dua tingkat di Shah Alam / Ramli Mohamed Amin. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Rumah kedai dua tingkat di Shah Alam adalah merupakan jenis rumah kedai yang pesat dibangunkan dengan membangunnya kawasan perumahan dan industri. Permintaan yang tinggi terhadap keperluan ruang niaga di Shah Alam menyebabkan berlaku perubahan pada sewa dan harga hartanah ini. Di samping itu faktor-faktor yang turut mendorong kepada perubahan sewa seperti faktor lokasi, kuasa beli penduduk, alam sekitar, kemudahan awam dan lain-lain lagi. Adalah penting untuk menentukan faktor sebenar yang betul-betul mempengaruhi nilai pasaran sewa rumah kedai dua tingkat di Shah Alam. Tidak semestinya fkktor yang dijangkakan mempengaruhi nilai pasaran sewa setempat merupakan faktor sebenar sebelum ianya dibuat anali9a dan kajian yang mendalam. Di harapkan dengan penyiapan tesis ini dapat memberi maklumat dan bimbingan kepada pelajar untuk menganalisa sesuatu faktor mempengaruhi dan mengaitkannya dengan teoriteori dan model-model ekonomi perbandaran yang dikemukakan oleh ahli-ahli ekonomi.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohamed Amin, Ramli
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Management of the construction site. Superintendence of building construction
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Nilai pasaran sewa rumah; Shah Alam
Date: 1996
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24141
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of TD_RAMLI MOHAMED AMIN AP 96_5.PDF] Text
TD_RAMLI MOHAMED AMIN AP 96_5.PDF

Download (88kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
  • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries

ID Number

24141

Indexing

|

Statistic

Statistic details