Tanggapan pelajar UiTM Sarawak, Kampus Samarahan terhadap etika sahsiah rupadiri / Aida Montong ...[et al.]

Montong, Aida and Jusoh, Siti Khadijah and Yunus, Mohd Yuzrimd and Badduwi, Wan Salmiwan and Duren, Zamri (2001) Tanggapan pelajar UiTM Sarawak, Kampus Samarahan terhadap etika sahsiah rupadiri / Aida Montong ...[et al.]. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini adalah mengenai tanggapan para pelajar Universiti Teknotogi Mara (UiTM) terhadap etika sahsiah rupadiri dimana kajian kesnya bertempat di UiTM Cawangan Sarawak Kampus Samarahan. la dilihat dalam konteks untuk mengenalpasti tanggapan para pelajar disamping mengkaji sambutan dan mendapatkan cadangan untuk diajukan kepada pihak pengurusan mengenai langkah-langkah yang pertu dititikberatkan serta sesuai dan boleh diterima oleh golongan pelajar untuk metnpraktikkan etika sahsiah rupadiri. Sampel kajian kami terdiri daripada 100 orang responden yang dipilih melalui kaedah pemerhatian, temuduga dan pengedaran borang soalselidik. Ujian untuk penganalisaan data adalah menggunakan program Statistical Package for Social Science 7.5 for window ( SPSS). Basil kajian ini menunjukkan bahawa a) Pelajar yang sertng melanggar peraturan universiti adalah diantara golongan yang banyak menolak etika sahsiah rupadiri. b) Pelajar yang kurang memahami kebaikan-kebaikan yang terdapat dalam etika sahhsiah rupadiri sering mempertikaikan keberkesanan etika ini dan c) Pelajar yang terpengaruh dengan peraturan -peraturan dan gaya hidup pelajar-pelajar dari universiti lain lebih cenderung mempcotes kecana mereka inginkan kebebasan dan mengikut perkembangan terkini. Kestmpulannya, masatah untuk mengaplikasikan etika sahsiah rupadiri yang di praktikkan di Universiti Teknologi Mara Cawangan Sarawak Kampus Samarahan (UiTMCSKS) adalah disebabkan oteh faktor-faktor dalaman dan luaran yang menjadi penentu kepada pemahaman mereka kepada konsep iniKuasa penentu ini merupakan jentera yang berfungsi untuk mempastikan samaada para petajar menerima dan seterusnya mengaplikasikannya ataupun sebaliknya.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Montong, AidaUNSPECIFIED
Jusoh, Siti KhadijahUNSPECIFIED
Yunus, Mohd YuzrimdUNSPECIFIED
Badduwi, Wan SalmiwanUNSPECIFIED
Duren, ZamriUNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Educational technology
L Education > LB Theory and practice of education > Higher Education
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Sarawak > Kota Samarahan II Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Item ID: 23963
Uncontrolled Keywords: Etika sahsiah rupadiri, Faculty of Administrative Science and Policy Studies, UiTM Sarawak
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/23963

Download

[img] Text
PPd_AIDA MONTONG AM Q 01_5.PDF

Download (2MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Others


View in Google Scholar

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year