Cadangan reka bentuk dalaman pejabat Primeworks Studios di Sri Pentas TV3, No 3 Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800, Petaling Jaya, Selangor, Bagi Tetuan Primeworks Studios / Nur Atiqah Mohammad Molki

Mohammad Molki, Nur Atiqah (2009) Cadangan reka bentuk dalaman pejabat Primeworks Studios di Sri Pentas TV3, No 3 Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800, Petaling Jaya, Selangor, Bagi Tetuan Primeworks Studios / Nur Atiqah Mohammad Molki. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek ini adalah cadangan reka bentuk ruang pejabat untuk Primeworks Studios dengan mengapiikasikan konsep yang sesuai dengan misi dan visi syarikat korporat Primeworks Studios yang menjadi syarikat penerbitan dan pengedaran rancangan bertaraf antarabangsa yang mempunyai nilai kualiti yang terbaik untuk setiap penghasilan rancangannya. Aspek psikologi ruang juga diaplikasikan bagi memberikan keselesaan kepada para pekerjanya dan juga pelanggan yang datang berurusan di sini. Justeru itu, pengumpulan data dan maklumat samada secara cetak atau lisan telah dilakukan secara berulang-ulang untuk mendapat maklumat sacara terperinci mengenai Primeworks Studios dan cadangan reka bentuk yang bersesuaian dengan imej syarikat itu sendiri. Setiap reka bentuk yang dilakukan mengambil kira pelbagai aspek, mengapa ianya direka bentuk sedemikian rupa. lanya bermula dengan pencarian masalah, isu-isu yang timbul, komen-komen pekerja, pengumpulan data-data yang relevan dan sebagainya. Tanpa masalah dan isu, reka bentuk yang berjaya tidak mungkin akan dilakukan. Untuk projek akhir ini, kajian yang telah dibuat, terdapat beberapa masalah reka bentuk yang perlu dibaiki. Sebuah ruang pejabat yang baik dan selesa ialah sebuah ruang yang menggunakan kemasan yang bersesuaian contohnya kawasan yang menjadi laluan kepada troli mengangkut barang akan menggunakan kemasan vinil kerana vinil tahan lasak dan tahan lama, la juga mudah dibersihkan dan tidak memerlukan penjagaan rapi. Manakala ruang berkerja penataan ‘laminated timber’ lebih sesuai kerana ia lebih cantik dan sesuai untuk aktiviti yang kurang lasak. Bagi bilik ketua operasi pula, kemasan karpet digunakan kerana ia nampak lebih eksklusif dan bersesuaian dengan imej ruang itu sendiri sebagai ruang untuk menempatkan orang yang beijawatan. Reka bentuk yang berjaya ialah reka bentuk yang menyelesaikan permasalahan yang berlaku didalam sesebuah ruang pejabat itu kerana ia mengambil kira keselesaan pengguna ruang tersebut. Selain itu, ia juga mampu menarik para pelanggan untuk datang ke pejabat ini kerana reka bentuk yang berjaya mempunyai unsur-unsur menarik perhatian yang akan menaikkan lagi imej syarikat Primeworks Studios itu sendiri.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohammad Molki, Nur Atiqah
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NA Architecture > Details and decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Cadangan reka bentuk dalaman; Pejabat; Primeworks Studios; Sri Pentas TV3
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20887
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_NUR ATIQAH MOHAMMAD MOLKI AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_NUR ATIQAH MOHAMMAD MOLKI AP 09_5.pdf

Download (119kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

20887

Indexing

Statistic

Statistic details