Laporan cadangan merekabentuk dalaman bagi Hotel Seri Iskandar, Jalan Dataran Persiaran 2, 32610 Taman Seri Iskandar, Perak Darul Ridzuan / Nor Azlin Yaakop

Yaakop, Nor Azlin (2009) Laporan cadangan merekabentuk dalaman bagi Hotel Seri Iskandar, Jalan Dataran Persiaran 2, 32610 Taman Seri Iskandar, Perak Darul Ridzuan / Nor Azlin Yaakop. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek akhir ini merupakan cadangan membina sebuah hotel milik Syarikat Dayatama Sdn. Bhd. yang berlokasi di Bandar Teknologi seri Iskandar. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mereka bentuk dalaman hotel tersebut. Selain Itu juga, membantu En. Mohammad yakni pengarah hotel tersebut dalam memberikan info berkaitan jenis-jenis ruang yang diperkenalkan dalam ruang hotel tersebut. Beliau mengharapkan dapat memberikan kemudahan kepada pengunjung yang singgah. Rekaan yang dicadangkan adalah bertemakan ‘Rumah Traditional’. Kaedah kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan kajian dengan membuat soal selidik. Kajian dijalankan di hotel beliau yang telah ada di Lumut. Tujuannya adalah untuk mengkaji kelebihan dan kelemahan yang terdapat di dalam hotel yang sedia ada. Kajian-kajian dan pengumpulan data ini akan diterapkan dalam rekabentuk Hotel Seri Iskandar yang akan dibuka nanti dan juga mendapatkan rekabentuk yang selesa dan menarik di samping imej dan gaya yang tersendiri. Objektif utama rekebentuk ini ialah mencadangkan skema wama yang sesuai mengikut konsep, mereka rekaan yang berpatutan dengan harga yang sesuai, memberikan perkhidmatan dan kemudahan yang berkualiti dan berkesan. Beliau mengharapkan hotelnya dapat menghasilkan beberapa jenis bilik yang pelbagai. Disamping menyediakan kemudahan tambahan kepada pengunjung seperti cafe dan bilik persidangan. Segala masalah dirujuk berdasarkan kajian yang dijalankan agar dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rekaan hotel tersebut.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Yaakop, Nor Azlin
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Rerekabentuk dalaman; Hotel Seri Iskandar
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20835
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_NOR AZLIN YAAKOP AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_NOR AZLIN YAAKOP AP 09_5.pdf

Download (119kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

20835

Indexing

Statistic

Statistic details