Cadangan menaiktaraf dan rekabentuk dalaman baru untuk D’Batik Motel di Lot 1576, Teluk Batik, Persiaran Teluk Batik, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Noor Hidayah Mohd Yusoff

Mohd Yusoff, Noor Hidayah (2009) Cadangan menaiktaraf dan rekabentuk dalaman baru untuk D’Batik Motel di Lot 1576, Teluk Batik, Persiaran Teluk Batik, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Noor Hidayah Mohd Yusoff. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian tesis untuk projek akhir untuk semua pelajar yang mengambil kursus Diploma Rekabentuk Dalaman merupakan satu kajian yang dijalankan bagi mengkaji tentang semua aspek yang telah dipelajari dari tahun pertama hinggalah tahun ketiga. Setiap individu dikehendakki mempunyai satu projek tersendiri. Projek yang akan dilaksanakan ialah Projek menaiktaraf dan merekabentuk dalaman baru untuk motel D’ Batik Motel yang terletak di Lot 1576, Teluk Batik, Persiaran Teluk Batik, 32200 Lumut Perak Daru’ Ridzuan Motel yang terletak berdekatan dengan Teluk Batik ini dimiliki oleh seorang kontraktor persendirian yang bernama Abu Bakar Bin Md Nor yang telah menyewa bangunan ini untuk dijadikan sebagai motel. Motel ini baru beroperasi selama dua tahun 11 bulan dan memerlukan satu rekaan dalaman bagi menarik ramai pelancong asing dan tempatan. Sejurus dengan itu, satu konsep telah dipilih iaitu konsep “Balancing" yang membawa kepada maksud keseimbangan dalam rekaan dalaman. Imej pula imej yang membawa kepada Negeri Perak iaitu labu sayong yang berunsurkan “modern contemporary” yang memiliki unsur - unsur alam semulajadi yang membawa kepada motif flora dan fauna. Antara kajian telah dilakukan proses menemuramah, pemilihan tapak. dan soal selidik. Kesemua proses - proses ini memainkan peranan penting bagi merealisasikan satu rekaan yang akan mencapai objektif rekaan itu.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Yusoff, Noor Hidayah
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NA Architecture > Details and decoration
N Fine Arts > NA Architecture > Aesthetics of cities. City planning and beautifying
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Menaiktaraf; Rekabentuk dalaman; D’Batik Motel; Teluk Batik, Persiaran Teluk Batik
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20815
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_NOOR HIDAYAH MOHD YUSOFF AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_NOOR HIDAYAH MOHD YUSOFF AP 09_5.pdf

Download (113kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

20815

Indexing

Statistic

Statistic details