Cadangan merekabentuk ruang komersil lego di Tingkat 6, Berjaya Times Square Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur / Nadiah Azeana Mohd. Zaini

Mohd. Zaini, Nadiah Azeana (2009) Cadangan merekabentuk ruang komersil lego di Tingkat 6, Berjaya Times Square Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur / Nadiah Azeana Mohd. Zaini. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Tajuk bagi projek ini adalah Cadangan merekabentuk ruang komersil untuk Lego di Tingkat 6, Berjaya Times Square, Jalan Imbi, 55100 Kuala Lumpur. Lego merupakan satu permainan blok yang terkenal di seluruh dunia. Di Malaysia, Lego sudah mula mula membina tapak untuk memberi pendedahan kepada peminat-peminat tentang produk keluaran Lego. Tujuan cadangan rekabentuk ini adalah untuk merekabentuk satu ruang khas untuk permainan Lego Ruang yang akan direkabentuk ini membolehkan peminat dan pengumpul Lego mencuba atau mendapatkan permainan terbaru Lego. Matlamat dan objektif klien perlu diambil kira supaya dapat memenuhi kehendak klien untuk menghasilkan rekabentuk yang menarik.Sebelum memulakan projek, kajian untuk mengenalpasti masalah dan isu yang ada pada tapak sedia ada adalah perlu untuk mengetahui masalah dan penyelesaian kepada masalah tersebut. Kajian dimuiakan dengan mengkaji keadaan sekeliling tapak untuk memastikan tapak yang dipilih sesuai dengan projek yang dibuat. Selain itu, kajian terhadap keadaan tapak adalah perlu untuk membantu dalam proses merekabentuk. Setelah membuat kajian tapak, kajian kes perlu dibuat untuk mengenalpasti masalah yang selalu dihadapi dalam rekabentuk sesebuah ruang komersil. Beberapa ruang komersil telah dijadikan kes untuk mengkaji masalah yang timbul dalam ruang tersebut. Masalah telah dikenalpasti dan telah dijadikan analisa dan panduan dalam proses rekabentuk. Kesemua kajian dan maklumat yang telah dikumpul akan di analisa dan digabungkan untuk proses merekabentuk. Proses merekabentuk akan dijadikan sebagai panduan untuk mendapat sebuah rekabentuk yang menarik dan sesuai. Bermula dengan mengenalpasti kehendak ruang yang hendak digunakan. Setelah mengenalpasti kehendak ruang, senarai ruang perlu disediakan untuk mendapatkan peratus keluasan yang diperlukan untuk setiap ruang. Kajian seperti 'matrix chart’, ‘bubble diagram’, dan peredaran dalam ruang perlu dibuat untuk menyesuaikan ruang-ruang dikehendaki dalam tapak. Setelah semua kajian dikumpulkan, sebuah skema rekabentuk akan dihasilkan berdasarkan semua kajian yang telah dibuat. Kesimpulannya, semua aspek perlu dititikberatkan untuk memastikan sesebuah ruang itu berkesan dan memenuhi kehendak klien dan keselesaan pengguna agar memperolehi satu rekabentuk yang lebih menarik dan mewujudkan satu imej yang baru dengan kekuatan yang tersendiri.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd. Zaini, Nadiah Azeana
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Merekabentuk; Ruang komersil lego; Berjaya Times Square
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20790
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_NADIAH AZEANA MOHD ZAINI AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_NADIAH AZEANA MOHD ZAINI AP 09_5.pdf

Download (105kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

20790

Indexing

Statistic

Statistic details