Laporan cadangan mengubahsuai reka bentuk dalaman Galeri Finas di No 3, Jalan Pahang Kecil, Off Jalan Pahang, 53200 Kuala Lumpur / Mohd Haniff Ali

Ali, Mohd Haniff (2009) Laporan cadangan mengubahsuai reka bentuk dalaman Galeri Finas di No 3, Jalan Pahang Kecil, Off Jalan Pahang, 53200 Kuala Lumpur / Mohd Haniff Ali. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek akhir ini merupakan cadangan mengubah suai ruang dalaman Galeri Finas. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahui dengan lebih mendalam berkaitan dengan perfileman dan sejarah filem melayu dari zaman dahulu iaitu dari tahun 1930an sehingga kini. Selain itu, galeri ini juga bertujuan memberi maklumat, pendedahan, ilmu serta pengetahuan tentang filem dan segala peralatan yang digunakan untuk membuat sesuatu filem. Kepada pengunjung yang datang, galeri ini juga dapat menambah minat orang rami atau individu tertentu terutamanya golongan muda yang ingin mendalami ilmu perfileman dan mengetahui sejarah awal tentang filem Melayu dan bangaimana filem Melayu berkembang dari dulu hingga kini. la juga dapat membantu mempromosikan Malaysia ke mata dunia dengan membawa filem Malaysia ke serata dunia dengan penyertaan di peringkat antarabangsa. Pengunjung juga dapat mengetahui sejarah bermulanya penerbitan filem Melayu yang pertama serta kegemilanagn filem-filem Melayu. Antara kajian yang telah di buat termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan kajian soal selidik. Tujuannya adalah untuk mengkaji kelebihan dan kelemahan yang terdapat di dalam rangkaian galeri masa kini. Kajian- kajian dan pengumpulan data ini akan di terapkan di dalam proses mengubahsuai untuk mendapatkan reka bentuk yang selesa dan bersistematik di samping konsep dan gaya yang di cadangkan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ali, Mohd Haniff
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Rekabentuk dalaman; Galeri; FINAS
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20685
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_MOHD HANIFF ALI AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_MOHD HANIFF ALI AP 09_5.pdf

Download (110kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

20685

Indexing

Statistic

Statistic details