Cadangan rekabentuk baru Kafe Wondermilk di Lot 13, Jalan Solaris, Soho KL, Solaris Mont Kiara, Mont Kiara, 50480 W. Persekutuan / Fazila Mohd Said

Mohd Said, Fazila (2009) Cadangan rekabentuk baru Kafe Wondermilk di Lot 13, Jalan Solaris, Soho KL, Solaris Mont Kiara, Mont Kiara, 50480 W. Persekutuan / Fazila Mohd Said. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Pembentukan sesebuah rekabentuk adalah berdasarkan apa yang dilihat, dikaji dan penelitian yang tajam bagi menghasilkan rekabentuk yang berjaya. la harus dilihat dari pelbagai aspek luaran atau dalaman. Projek akhir Rekabentuk Dalaman di peringkat Diploma ini adalah merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek projek rekabentuk dalaman yang telah dipelajari dari peringkat paling asas hingga ke peringkat persembahan cadangan reka bentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah cadangan reka bentuk kafe untuk +Wondermilk (m) Sdn. Bhd di Lot 13, Jalan Solaris. Soho KL, Mont Kiara 50480 Wilayah Persekutuan. Tujuan utama projek ini adalah merekabentuk dan merancang ruang dengan lebih sistematik dan berfungsi serta dapat memenuhi kehendak dan keselesaan pelanggan. Dengan terhasilnya ruang makan yang baru bagi Wondermilk, adalah diharapkan bahawa ia dapat menaik tarafkan lagi imej Wondermilk dan memperkembangkan lagi perniagaan mereka. Tema dan konsep juga diaplikasikan dalam kedua-dua ruang 'exterior & interior’ untuk menonjolkan lagi nilai estetika dan juga nilai prestij ruang pameran tersebut. Maklumat tentang tapak cadangan juga diambil sebagai panduan sebelum merekabentuk. Contohnya gambar-gambar, struktur bangunan, kapasiti dan keluasan keseluruhan tapak. Tapak cadangan bangunan yang diperkukuhkan dengan ‘framedstructure’ di mana sistem pembinaan yang digunakan pada kebanyakan bangunan masa kini. Konsep dan imej yang dicadangkan dijangkakan mampu memberi satu kesan yang baik dan juga boleh menjadi salah satu tarikan utama pada pelanggan dan orang ramai yang datang. Beberapa penyelidikan telah di jalankan bagi menjayakan projek akhir ruang pameran ini, antaranya termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian , kajian kes dan kajian soal selidik. Kesemua kajian-kajian tersebut adalah bertujuan mengenal pasti kelemahan-kelemahan yang ada dan juga cuba untuk mengatasi beberapa masalah yang tirnbul. Kajiankajian yang telah dijalankan ini akan diterapkan di dalam proses reka bentuk, dengan tujuan mendapatkan satu reka bentuk yang menarik dan sesuai dengan imej untuk Wondermilk samada dari segi fungsi dan nilai estetikanya. Konsep yang saya terapkan di sini adalah penyatu paduan antara grafik dan ‘glamour’ untuk mendapatkan satu imej yang baru, yang sesuai dan dapat mampu menonjolkan imej yang sesuai dengan imej Wondermilk itu sendiri.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Said, Fazila
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Interior design; Architecture
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20466
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_FAZILA MOHD SAID AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_FAZILA MOHD SAID AP 09_5.pdf

Download (111kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

20466

Indexing

Statistic

Statistic details