Cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Muzium TLDM di Jalan Quayside Melaka Bandaraya Bersejarah / Faidzal Jaafar

Jaafar, Faidzal (2009) Cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Muzium TLDM di Jalan Quayside Melaka Bandaraya Bersejarah / Faidzal Jaafar. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Tujuan laporan ini dibuat adalah bertujuan untuk menceritakan dan menerangkan proses-proses yang terlibat di dalam merekabentuk sebuah Muzium TLDM yang terletak di Jalan Quayside Melaka Bandaraya Bersejarah. Selain daripada itu tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menerangkan kepada orang ramai secara lebih mendalam mengenai Angkatan Tentera Laut Malaysia (TLDM) di dalam menjaga keselamatan perairan kita selama ini. Muzium ini juga dapat menambah minat serta pengetahuan orang ramai mengenai Angkatan Tentera Laut Malaysia (TLDM) secara lebih mendalam dan jelas terhadap profession tersebut. Tujuan muzium ini dibina juga adalah salah satu cara untuk mengenang serta membalas jasa para perajurit-perajurit laut kita yang telah berkorban selama ini di dalam menjaga keselamatan negara kita daripada diceroboh oleh pihak luar. Ini merupakan tanda penghargaan rakyat kepada mereka selama ini. Muzium TLDM ini menyediakan pakej yang lengkap untuk mereka yang betul-betul ingin mendalami serta mengatahui mengenai angkatan bersenjata ini. Muzium TLDM ini mempamerkan semua aspek,senjata,bahagian,unit-unit dan pelbagai lagi maklumat yang terdapat pada angkatan bersenjata tersebut bermula dari dahulu hinggalah sekarang. Di samping itu muzium ini juga merupakan salah satu daya tarikan pelancong di Bandar Melaka. Kedudukan muzium ini yang strategik iaitu di tengah-tengah kawasan bandar menyebabkan orang ramai mudah untuk melawatinya. Selain daripada itu muzium ini juga dikelilingi oleh bangunan-bangunan bersejarah seperti Bangunan Merah, Bukit Sait’s Paul, Kota A’ Famosa dan pelbagai lagi. Pelbagai kajian dan pemerhatian yang telah saya lakukan untuk memahami serta mendalami mengenai muzium ini, Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan kajian dengan membuat soal selidik. Tujuannya adalah untuk mendapatkan seberapa banyak maklumat yang boleh mengenai muzium yang terdapat pada masa kini, daripada itu kita akan dapat mengenai pasti kelemahan dan kekurangan yang terdapat pada muzium masa kini dan cuba untuk mengatasinya. Segala maklumat dan hasil daripada kajian tersebut akan diterapkan ke dalam proses merekabentuk bagi mendapatkan rekabentuk yang terkini dan memenuhi kehendak semasa.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jaafar, Faidzal
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Muzium TLDM; Interior design; Architecture;
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20458
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_FAIDZAL JAAFAR AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_FAIDZAL JAAFAR AP 09_5.pdf

Download (155kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

20458

Indexing

Statistic

Statistic details