Cadangan merekabentuk dalaman Pusat Tamiya untuk Stargek Malaysia di alamat No. 34, Jalan Robson Court, 50460, Kuala Lumpur / Abdul Hafiz Jamaluddin

Jamaluddin, Abdul Hafiz (2009) Cadangan merekabentuk dalaman Pusat Tamiya untuk Stargek Malaysia di alamat No. 34, Jalan Robson Court, 50460, Kuala Lumpur / Abdul Hafiz Jamaluddin. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian akhir ini dilakukan bertujuan untuk merekabentuk dan mewujudkan sebuah pusat rekreasi permainan jenama Tamiya. Di masa kini, kemahiran teknologi amatlah diharapkan oleh dunia dan ini adalah selari dengan kehendak dunia. Dengan wujudnya Tamiya Centre ini, mampu untuk mendidik dan melatih para belia dan remaja untuk memahirkan serta mengasah bakat mereka di dalam bidang teknologi. Disamping itu, dengan adanya pusat ini mampu untuk meningkatkan daya kreativiti para belia untuk mencipta sesuatu yang berunsurkan kepada teknologi dan mampu menjana pendapatan negara. Dengan menggunakan konsep ‘Exuberant’, diharapkan pusat ini mampu menjadi salah satu daya tarikan negara untuk menarik minat warganegara asing untuk datang ke Malaysia. Berimejkan ‘Deconstruction’ serta penggunaan wama yang menarik dapat mewujudkan suasana yang boleh menaikkan minat dan semangat masyarakat untuk mendapatkan perkhidmatan yang ditawarkan. Tambahan pula, mengikut kajian yan telah dijalankan, dengan adanya Tamiya Centre ini mampu untuk mencapai hasrat kerajaan untuk mewujudkan suasana masyarakat majmuk yang harmoni. Antara kajian yang dijalankan termasuklah analisa tapak dan bangunan cadangan, kajian kes serta pengumpulan data. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengkaji keperluan yang perlu ada di dalam sesebuah pusat serta rekabentuk yang menggunakan teknologi-teknologi terkini. Hasil daripada pengumpulan maklumat ini akan diterapkan dalam proses rekabentuk agar dapat menghasilkan sebuah pusat yang menarik serta mempunyai konsep dan imej yang tersendiri. Dengan mengaplikasikan komponen produk bermotor Tamiya ke dalam rekabentuk mampu mewujudkan ruang Tamiya Centre yang bertenaga serta mempunyai kelainan daripada pusat-pusat lain serta kedai Tamiya yang sedia ada. Selain itu, penggunaan pengcahayaan dan pengudaraan yang bertambah maju turut menyumbangkan kepada kesan dan impak ruang Tamiya Centre ini dengan sendirinya disamping perabot-perabot yang direka khas untuk pusat ini.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jamaluddin, Abdul Hafiz
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Interior Design; Architecture
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20449
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_ABDUL HAFIZ JAMALUDDIN AP 09_5.pdf] Text
PPd_ABDUL HAFIZ JAMALUDDIN AP 09_5.pdf

Download (138kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

20449

Indexing

Statistic

Statistic details