Hukum Kanun Brunei dan Hukum Kanun Melaka: Suatu ristaan sejarah / Dzulkiflee Abdul Latif

Abdul Latif, Dzulkiflee (2017) Hukum Kanun Brunei dan Hukum Kanun Melaka: Suatu ristaan sejarah / Dzulkiflee Abdul Latif. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Negara Brunei Darussalam, telah wujud sejak kurun ke-5 Masihi lagi. Di kenali awalnya dengan berbagai sebutan nama, misalnya; Ju Ji Zhou atau Po Luo Zhou (Borneo). Kemudian apabila berkembang perdagangan maritime, Brunei disebut sebagai P‘olo, Po-li, Wen lai, Bo Ni, Bun-lai, (Pengiran Dr Karim, 2015: 17) dan berbagai-bagai lagi. Dalam kurun ke-15 negeri ini sudah tidak asing dan terus dikenal bersama Negara-negara Melayu di Nusantara ini yang sebanding denganya, misalnya Johor, Melaka, Singapura, Pahang, Patani dan negeri-negeri di Jawa dan Sumatera seperti: Majapahit, Srivijaya, Aceh, Minangkabau dan Pagaruyung. Pada waktu yang sama, Brunei menamai negerinya dengn sebutan Negara Brunei Darussalam iaitu kesan dari penemuan semula satu tempat yang lebih menarik dan baik dari Puni (di daerah Temburong) oleh Awang Alak Betatar berseperadian. Hasil pembaharuan dan perkembangan Brunei selepas itu telah membawa Awang Alak Betatar lebih dikenali, istimewa selepas memeluk Islam dan dikahwinkan dengan puteri Johor. Keislaman Awang Alak Betatar (dengan gelaran Sultan Muhammad Syah) lebih mempangaruhi perkembangan Islam di Nusantara ketika itu (infak dari pengaruh Islam Johor dan Minangkabau) dan telah memberi infak besar pula kepada sosio-politik Brunei sebagai sebuah Negara Islam Melayu Beraja.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abdul Latif, Dzulkiflee
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islam and culture
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic literature. Islam and literature
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 1145-1156
Keywords: Hukum Kanun Brunei; Hukum Kanun Melaka; Sejarah
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20250
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_DZULKIFLEE ABDUL LATIF M 17.pdf] Text
PRO_DZULKIFLEE ABDUL LATIF M 17.pdf

Download (0B)

ID Number

20250

Indexing

Statistic

Statistic details