Pengurusan akidah di Malaysia secara berorganisasi: Satu tinjauan awal tentang jalinan antara institusi Islam kerajaan pusat dan negeri di Malaysia / Sophian Rambli and Engku Ahmad Zaki Engku Alwi

Rambli, Sophian and Engku Alwi, Engku Ahmad Zaki (2017) Pengurusan akidah di Malaysia secara berorganisasi: Satu tinjauan awal tentang jalinan antara institusi Islam kerajaan pusat dan negeri di Malaysia / Sophian Rambli and Engku Ahmad Zaki Engku Alwi. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Akidah merupakan salah satu tunjang utama dalam kekuatan pegangan umat Islam bagi mengukuhkan kehidupan muslim. maka dengan itu ia perlu diberi perhatian termasuk mengukuhkan dalam bentuk yang holistik dan menyeluruh.Isu dan cabaran dalam aspek akidah perlu ditangani dengan menyeluruh dan bersepadu agar ketirisan dan kelompongan pegangan umat Islam tetap terpelihara.Kajian ini juga membincangakan beberapa aspek seperti memberi fokus kepada kedudukan institusi Islam di dalam pengurusan dan organisasi khususnya terhadap aspek perancangan, perorganisasian, pemimpin dan pengawalan.Kajian ini akan membincangkan bagaimana strategi pengurusan akidah di Malaysia, apakah konsep dan pelaksanaan dalam pengurusan akidah secara organisasi serta isu, cabaran dan masa depan urus tadbir hal ehwal Islam dalam memperkukuhkan dan memperkasakan pegangan umat Islam melalui pengurusan akidah secara berorganisasi. Kajian ini menggunakan pendekatan temubual, pemerhatian dan analisis dokumen. Hasil kajian akan menunjukkan kekuatan dan kelebihan dalam akidah sebagai pegangan umat Islam akan diurus dengan baik dan menyeluruh secara organisasi sama dengan pemerintah, agensi kerajaan, swasta, tokoh, ilmuan dan lain-lain. Dan juga mengenal pasti isu, cabaran dan memerlukan satu jalan penyelesaian bagi mengukuhkan serta memperkasakan pengurusan akidah secara berorganiasasi di Malaysia. Dan juga menjadi kesepaduan dalam perpaduan ummah dalam menghadapi isu dan cabaran sama ada dari dalaman mahupun luaran.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Rambli, Sophian
UNSPECIFIED
Engku Alwi, Engku Ahmad Zaki
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic ethics
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 895-900
Keywords: Pengurusan akidah; Institusi Islam; Kerajaan pusat; Kerajaan negeri
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20221
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_SOPHIAN RAMBLI M 17.pdf] Text
PRO_SOPHIAN RAMBLI M 17.pdf

Download (0B)

ID Number

20221

Indexing

Statistic

Statistic details