Penjagaan akal menurut perspektif Islam dalam konteks maqasid syariah / Fadhilah Adibah Ismail … [et al.]

Syed Abdullah, Sharifah Fadylawaty and Yusoff, Kamariah and Zakaria, Azizah (2017) Penjagaan akal menurut perspektif Islam dalam konteks maqasid syariah / Fadhilah Adibah Ismail … [et al.]. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Kertas kerja konsep ini memfokuskan kepada kedudukan dan penjagaan akal menurut perspektif Islam dalam konteks maqasid syariah. Usaha atau pendekatan yang dapat menyuburkan fungsi akal manusia perlu sentiasa dilaksanakan seperti pemugaran budaya ilmu secara konsisten. Sebaliknya, perkara yang boleh merosakkan fungsi akal seperti penggunaan arak, dadah dan seumpamanya adalah dilarang. Selain itu, impak penggunaan gajet terhadap fungsi akal manusia turut dibincangkan. Penggunaan gajet di dalam Islam adalah tertakluk kepada batasan yang ditetapkan syarak iaitu selagi mana mendatangkan manfaat atau maslahah kepada pengguna. Sekiranya membawa kepada kemudaratan atau impak negatif yang boleh menjejaskan fungsi akal seperti kebergantungan dan ketagihan melampau, maka penggunaannya adalah dilarang. Kajian ini diharap dapat membantu pihak berkenaan dalam mengatasi penyalahgunaan gajet di kalangan remaja melalui pembinaan modul atau garis panduan bersesuaian yang bersifat komprehensif, seimbang dan praktikal.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Syed Abdullah, Sharifah Fadylawaty
UNSPECIFIED
Yusoff, Kamariah
UNSPECIFIED
Zakaria, Azizah
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic literature. Islam and literature
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 809-815
Keywords: Penjagaan akal; Maqasid syariah
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20215
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_FADHILAH ADIBAH ISMAIL M 17.pdf] Text
PRO_FADHILAH ADIBAH ISMAIL M 17.pdf

Download (928kB)

ID Number

20215

Indexing

Statistic

Statistic details