Pembangunan tanah wakaf melalui inovasi istibdal / Che Zuina Ismail … [et al.]

Ismail, Che Zuina and Abu Bakar, Rubiah and Awang, Azarudin and Sulaiman, Noor Hasyimah (2017) Pembangunan tanah wakaf melalui inovasi istibdal / Che Zuina Ismail … [et al.]. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Pembangunan tanah wakaf yang inovatif melalui istibdal adalah sangat relevan dengan keperluan pembangunan harta tanah wakaf demi kepentingan umat Islam di Malaysia. Ianya akan memberi kemanfaatan yang bermakna sebagai mekanisme pembangunan harta tanah wakaf. Kaedah ini adalah suatu percambahan idea ke arah tindakan yang bersifat kreatif dan proaktif berpaksikan kepada hukum syarak. Penulisan secara konseptual ini menggarapkan penjelasan asas kepada keperluan kaedah istibdal demi kelangsungan pembangunan tanah wakaf. Sistem perundangan Islam telah membuka ruang yang amat kondusif kepada pemikir dan cendikiawan Islam semasa untuk mencernakan idea-idea bernas dalam pembangunan tanah wakaf. Beberapa pandangan ulama telah menjadi medan perbincangan yang menjadi pemangkin ke arah usaha pembangunan wakaf secara kolektif, mampu memenuhi keperluan dan kehendak semasa yang disifatkan sebagai kesyumulan dalam Islam yang dapat menampung dan menyelesaikan segala permasalahan semasa. Ternyata majoriti mazhab menerima konsep istibdal sebagai satu medium ke arah pelaksanaan pembangunan tanah wakaf yang lebih efektif dan amalannya yang telah diaplikasikan oleh kebanyakan Majlis Agama Islam Negeri-negeri (MAIN).

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ismail, Che Zuina
UNSPECIFIED
Abu Bakar, Rubiah
UNSPECIFIED
Awang, Azarudin
UNSPECIFIED
Sulaiman, Noor Hasyimah
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Waqf. Awqāf. Charities. Endowments > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 575-585
Keywords: Tanah wakaf, inovasi istibdal
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20141
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_CHE ZUINA ISMAIL M 17.pdf] Text
PRO_CHE ZUINA ISMAIL M 17.pdf

Download (0B)

ID Number

20141

Indexing

Statistic

Statistic details