Sejarah dan implementasi dekorasi cina dalam pembinaan masjid terawal di Melaka / Nor Adina Abdul Kadir … [et al.]

Suyurno, S. Salahudin and Mohd Adnan, Sarah Dina and Mohd Aris, Noorfazreen and Mohd Noor, Muaz (2017) Sejarah dan implementasi dekorasi cina dalam pembinaan masjid terawal di Melaka / Nor Adina Abdul Kadir … [et al.]. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Pengaruh seni bina cina ke atas senibina masjid bermula apabila petukang-petukang cina ikut datang membina bangunan-bangunan di Melaka pada zaman dahulu. Sejak awal bandar Melaka didirikan terjalin hubungan erat di antara Parameswara dengan Dinasti Ming di negara China. Pada tahun 1411, Parameswara telah pergi ke Peking sebagai kunjungan balas Laksamana Cheng Ho ke Melaka pada tahun 1409 dan jalinan kedua-dua negara ini telah memberi ilham dalam pembangunan Melaka. Masjid-masjid awal di Melaka berbentuk piramid bertingkat dan menara berbentuk pagoda yang melambangkan pengaruh cina. Antaranya, Masjid Kampung Keling Melaka telah berusia lebih 200 tahun dan permulaan masjid itu dibina atas kemurahan hati seorang hartawan Cina bernama Shamsudin yang baru memeluk Islam. Masjid yang dibina itu bukan sahaja mempunyai ukiran-ukiran cina tetapi turut memiliki komponen-komponen luar dan dalam masjid seperti menara dan pintu gerbang cina yang turut diimplimentasikan dalam seni bina masjid tersebut. Ini jelas memperlihatkan gabungan kebudayaan cina dan Islam dapat dihubungkan dengan mesra dan harmoni.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Suyurno, S. Salahudin
UNSPECIFIED
Mohd Adnan, Sarah Dina
UNSPECIFIED
Mohd Aris, Noorfazreen
UNSPECIFIED
Mohd Noor, Muaz
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic literature. Islam and literature
N Fine Arts > NA Architecture > Mosques
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 223-235
Keywords: Sejarah Islam; Dekorasi Cina; pembinaan masjid
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20043
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_NOR ADINA ABDUL KADIR M 17.pdf] Text
PRO_NOR ADINA ABDUL KADIR M 17.pdf

Download (963kB)

ID Number

20043

Indexing

Statistic

Statistic details