Sulaman keringkam : motif kemasan sisi beridentiti Melayu tempatan / Norhasliyana Hazlin Zainal Amri, Hamdzun Haron dan Abdul Latif Samian

Zainal Amri, Norhasliyana Hazlin and Haron, Hamdzun and Samian, Abdul Latif (2016) Sulaman keringkam : motif kemasan sisi beridentiti Melayu tempatan / Norhasliyana Hazlin Zainal Amri, Hamdzun Haron dan Abdul Latif Samian. In: Empowering Local Mind In Art Design & Cultural Herritage 3rd ISME International Colloquium 2016, 27 & 28 December 2016, Universiti Teknologi MARA, Melaka.

Abstract

Keringkam adalah seni sulaman yang menggunakan benang pita logam yang bersalut emas dan perak serta disulam di atas permukaan kain lembut. Kehalusan dalam penghasilan seni sulaman Keringkam ini memerlukan ketelitian yang tinggi dan menggunakan kepakaran yang ada pada penyulam. Seni sulaman keringkam ini sudah menjadi identiti buat wanita Melayu sejak sekian lama di alam melayu iaitu di Sarawak, Kelantan dan Selangor. Setiap daripada negeri ini mempunyai identiti motif reka corak yang berbeza dan mencerminkan negeri dan identiti negeri masing-masing yang tersendiri melalui penggunaan motif flora dan fauna. Di Sarawak, seni sulaman keringkam ini sudah menjadi identiti masyarakat melayu Sarawak walaupun kurang dikenali namun masih dihasilkan secara kecil kecilan. Persoalannya bagaimanakah motif reka corak digambarkan dalam seni sulaman keringkam? dan mengapa ia menjadi identiti masyarakat tempatan? Bagi menjawab persoalan ini, satu penelitian dilakukan secara kualitatif melalui kaedah kajian lapangan iaitu pemerhatian artifak sulaman keringkam dan temubual bersama penyulam sulaman keringkam. Hasil kajian mendapati wanita melayu zaman dahulu sudah menerapkan unsur keislaman dalam pembuatan kesenian menggunakan motif flora dan fauna yang diolah menjadi abstrak. Kajian ini hanya memilih motif kemasan sisi iaitu pucuk rebung dan gunung beranak untuk dikenal pasti makna disebalik motif ini. Kemasan sisi ini memacu kepada makna simbolik melambangkan keperibadian, ketuhanan, ketakwaan, keserdehanaan dan kekeluargaan, dan kehidupan masyarakat melayu Sarawak. Kesimpulannya, hasil kajian ini harus dilihat sebagai satu sumber untuk meneruskan khazanah seni masyarakat melayu untuk dilestarikan dan dikekalkan pada generasi muda supaya tidak hilang ditelan zaman. Melalui kajian ini juga sulaman keringkam bukan sahaja terdapat di negara Malaysia tetapi negara lain iaitu Indonesia dan Brunei sekaligus dapat dikongsi dan mengeratkan lagi hubungan keserumpunan budaya melayu dalam seni tekstil dan busana serta adat alam melayu.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Zainal Amri, Norhasliyana Hazlin
UNSPECIFIED
Haron, Hamdzun
UNSPECIFIED
Samian, Abdul Latif
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > N Visual arts (General) > General works > General special > Ethnic art (General)
N Fine Arts > NK Decorative arts > Other arts and art industries > Textile arts and art needlework
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Event Title: Empowering Local Mind In Art Design & Cultural Herritage 3rd ISME International Colloquium 2016
Event Dates: 27 & 28 December 2016
Page Range: pp. 85-96
Keywords: Sulaman; Keringkam; Sarawak; Melayu; Malaysia
Date: 2016
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/19976
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_NORHASLIYANA HAZLIN ZAINAL AMRI M 16.pdf]
Preview
Text
PRO_NORHASLIYANA HAZLIN ZAINAL AMRI M 16.pdf

Download (3MB) | Preview

ID Number

19976

Indexing

Statistic

Statistic details