Keunikan ukiran patung kayu dalam kehidupan kaum Jah Hut dalam keperluan dan kepercayaan / Nor Edzrine Abdullah Sani

Abdullah Sani, Nor Edzrine (2016) Keunikan ukiran patung kayu dalam kehidupan kaum Jah Hut dalam keperluan dan kepercayaan / Nor Edzrine Abdullah Sani. In: Empowering Local Mind In Art Design & Cultural Herritage 3rd ISME International Colloquium 2016, 27 & 28 December 2016, Universiti Teknologi MARA, Melaka.

Abstract

Kertas kerja ini bertujuan untuk mengenal pasti hasil kraf ukiran patung kayu dalam masyarakat Jah Hut di kawasan Jerantut. Kajian ini berbentuk deskriptif dan bertujuan menceritakan hasil ukiran patung kayu itu sebagai karya seni yang mencerminkan citara masyarakat Jah Hut. Kaedah kualitatif yang digunakan berbentuk kajian kes iaitu melakukan pengumpul maklumat yang dikehendaki. Rekabentuk kajian ini menggunakan kaedah pemerhatian, rakaman visual serta dokumentasi. Dengan penggunaan kaedah-kaedah ini, pengkaji dapat melihat sendiri proses ukiran yang dihasilkan oleh kaum Jah Hut itu dengan lebih dekat. Hasil kajian menunjukkan bahawa estetik ukiran patung kayu yang dihasilkan itu berperanan penting dalam kehidupan seharian masyarakat Jah Hut. Sebab itulah ukiran patung kayu dihasilkan secara turun temurun dan diteruskan sehingga sekarang. Menerusi kajian ini kita dapat mengetahui betapa luarbiasanya seni ukiran ini dalam bidang kepercayaan orang Jah Hut. Setiap hasil ukiran itu dapat memperjelaskan fungsi kegunaannya. Walaupun kini, seni ukiran kayu itu diguna pakai secara terhad, diteruskan pengukirannya agar dapat diwarisi kepada generasi baru dan tidak ditelan arus pemodenan yang serba mengancam.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abdullah Sani, Nor Edzrine
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > N Visual arts (General) > General works > General special > Ethnic art (General)
N Fine Arts > NK Decorative arts > Arts and crafts movement
N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design > Other arts and art industries > Woodwork > Wood carving
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Event Title: Empowering Local Mind In Art Design & Cultural Herritage 3rd ISME International Colloquium 2016
Event Dates: 27 & 28 December 2016
Page Range: pp. 124-134
Keywords: Kraf; Seni ukiran; Masyarakat Jah Hut
Date: 2016
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/19975
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_NOR EDZRINE ABDULLAH SANI M 16.pdf]
Preview
Text
PRO_NOR EDZRINE ABDULLAH SANI M 16.pdf

Download (2MB) | Preview

ID Number

19975

Indexing

Statistic

Statistic details