Pemaparan sosiobudaya Minangkabau dalam sinema Indonesia: Dibawah Lindungan Ka’abah (2011) dan Tenggelamnya Kapal Van Der Vick (2013) / Anis Fitrah Ilahi Nazri

Ilahi Nazri, Anis Fitrah (2016) Pemaparan sosiobudaya Minangkabau dalam sinema Indonesia: Dibawah Lindungan Ka’abah (2011) dan Tenggelamnya Kapal Van Der Vick (2013) / Anis Fitrah Ilahi Nazri. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini telah dilakukan untuk mengenalpasti pemaparan sosiobudaya Minangkabau yang disampaikan melalui filem Dibawah Lindungan Ka’abah (2011) dan filem Tenggelamnya Kapal Van Der Vick (2013). Teori Karl Marx telah digunakan bagi memahami masyarakat dan perjuangan kelas. Teori ini digunakan di dalam filem tersebut bagi mendapatkan sokongan kepada hasil kajian, kaedah kualitatif dan discourse analysis. Hasil kajian mendapati bahawa melalui pemaparan sosiobudaya Minangkabau yang digambarkan di dalam filem Dibawah Lindungan Ka’abah (2011) dan Tenggelamnya Kapal Van Der Vick (2013) telah melahirkan masyarakat yang pentingkan adat apabila menonton filem ini manakala fahaman yang ingin disampaikan di kedua-dua buah filem ini adalah pemaparan sosiobudaya Minangkabau.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ilahi Nazri, Anis Fitrah
UNSPECIFIED
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Keywords: Minangkabau; Sinema Indonesia; Dibawah Lindungan Ka’abah; Tenggelamnya Kapal Van Der Vick
Date: 2016
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16860
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPb_ANIS FITRAH ILAHI NAZRI FF 16_5.pdf] Text
PPb_ANIS FITRAH ILAHI NAZRI FF 16_5.pdf

Download (471kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

16860

Indexing

Statistic

Statistic details