Projek novel epik-fantasi Atreo Hali Ega: kajian terhadap kisah Raja Suran (Sulalatus Salatin) / Nur Azrin Shahira Sahak

Sahak, Nur Azrin Shahira (2016) Projek novel epik-fantasi Atreo Hali Ega: kajian terhadap kisah Raja Suran (Sulalatus Salatin) / Nur Azrin Shahira Sahak. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian genre epik-fantasi oleh Homerus mula berkembang di Yunani bermula dengan Illiad (725-800, SM) dan Odyssey (abad ke-8, SM). Genre ini mengambil asas formula dari penceritaan epik purba yang menggabungkan legenda dan sejarah. Namun terdapat banyak permasalahan yang timbul tentang kekurangan hasil karya berdasarkan genre epik-fantasi yang bertulangkan sejarah. Projek kajian ini menawarkan sebuah novel dengan pendekatan genre epik-fantasi. Objektif projek kajian ini adalah untuk mengaplikasikan elemen-elemen epik-fantasi ke dalam projek novel dan menganalisa elemen-elemen epik-fantasi di dalam projek novel. Kaedah kajian yang digunakan berbentuk kaedah analisis teks dengan menjadikan filem Clash of The Titans (2010) sebagai kajian kes. Kajian ini diharapkan dapat dijadikan rujukan pada masa akan datang bagi perkembangan sastera sejarah Melayu yang lebih baik.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Sahak, Nur Azrin Shahira
UNSPECIFIED
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Keywords: Novel epik-fantasi; Atreo Hali Ega; Kisah Raja Suran; Sulalatus Salatin
Date: 2016
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16857
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPb_NUR AZRIN SHAHIRA SAHAK FF 16_5.pdf] Text
PPb_NUR AZRIN SHAHIRA SAHAK FF 16_5.pdf

Download (197kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

16857

Indexing

Statistic

Statistic details