Kajian ke atas permasalahan kelewatan proses kelulusan tukar syarat tanah (kes kajian: Pejabat Tanah dan Galian Selangor) / Hazrul Mamat

Mamat, Hazrul (1999) Kajian ke atas permasalahan kelewatan proses kelulusan tukar syarat tanah (kes kajian: Pejabat Tanah dan Galian Selangor) / Hazrul Mamat. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Pembangunan pesat sesebuah negeri menuntut pengorbanan yang tinggi dari aspek harta tanah pada hari ini terutamanya jenis kegunaan tanah pertanian. Justeru itu, pembangunan ini memerlukan kepada penukaran syarat penggunaan tanah sebagaimana yang diperuntukkan di dalam Kanun Tanah Negara 1965.Tukar syarat tanah merupakan satu proses penting di dalam sesuatu pembangunan harta tanah. Di samping menaikan nilaian tanah, ia sebenarnya membolehkan harta tanah tersebut dibangunkan mengikut perancangan Pihak Berkuasa Negeri. Walaubagaimanapun masalah kelewatan di dalam memberikan kelulusan tukar syarat menjadi satu isu yang hangat diperbincangkan bukan sahaja kepada pihak pemohon, tetapi juga kepada Pihak Berkuasa Negeri. Oleh yang demikian, kajian yang dilakukan terhadap prosedur tukar syarat tanah ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti punca-punca kepada masalah ini dan seterusnya memberikan komen serta cadangan untuk memperbaiki masalah tersebut.Kesimpulannya, kajian ini telah dapat membuktikan bahawa masalah ini sememangnya berlaku dan akhirnya beberapa cadangan yang difikirkan wajar digariskan untuk memperbaiki masalah kelewatan di dalam kelulusan tukar syarat ini.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mamat, Hazrul
97012128
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Mahmood, Mahayudin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General) > Public policy (General). Policy sciences
N Fine Arts > NA Architecture > Architecture and state
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Sarjana Muda Ukur Bangunan (Kepujian)
Keywords: Kelulusan syarat tanah, pentadbiran tanah, akta kanun negara
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/15520
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 15520.PDF] Text
15520.PDF

Download (128kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
Processing

ID Number

15520

Indexing

Statistic

Statistic details