The burnout level among Faculty of Education / Nor Fazanne Muhammad Ismail

Muhammad Ismail, Nor Fazanne (2014) The burnout level among Faculty of Education / Nor Fazanne Muhammad Ismail. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PPb_NOR FAZANNE MUHAMMAD ISMAIL ED 14_5.pdf]
Preview
Text
PPb_NOR FAZANNE MUHAMMAD ISMAIL ED 14_5.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Kajian ini dilakukan untuk mengenalpasti tahap 'burnout' di kalangan pelajar semester 5 Fakulti Pendidikan UiTM Shah Alam Kampus Seksyen 17. Kajian ini melibatkan analisis 26 item soal selidik yang di jawab oleh 45 orang pelajar semester 5 daripada tiga kumpulan yang berbeza dalam Fakulti Pendidikan Kampus Seksyen 17, Shah Alam, Selangor. Tiga kumpulan tersebut adalah ED226 Pendidikan Jasmani dan Kesihatan, ED229 Pendidikan Matematik dan ED230 Pendidikan Kimia. Penyelidikan ini akan menentukan tahap "burnout' di kalangan 45 pelajar berdasarkan jantina (lelaki dan perempuan). Kajian ini juga membandingkan tahap 'burnout' pelajar terhadap program yang diambil oleh 45 orang pelajar tersebut. Seterusnya, kajian ini turut mengkaji tahap 'burnout' terhadap jumlah tahun pembelajaran yang bermula setelah Sijil Pelajaran Malaysia. Semua data kuantitatif dianalisis menggunakan perisian SPSS. Hasil kajian menunjukkan hubungan yang negatif antara tahap "emotional exhaustion" dan "reduce personal accomplishment" serta hubungan postif antara tahap " depersonalization" pelajar dan keputusan purata markah keseluruhan CGPA.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Muhammad Ismail, Nor Fazanne
UNSPECIFIED
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Educational psychology
L Education > LB Theory and practice of education > School administration and organization > Teachers. Teaching personnel > Psychology
L Education > LB Theory and practice of education > School life. Student manners and customs. Students
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Education
Item ID: 15356
Uncontrolled Keywords: ''Burnout' ; Pelajar; UiTM Students
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/15356

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  15356

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item