Path-Goal Theory: Kaedah kepimpinan pengurusan pentas dalam persembahan projek Street Art Carnival / Amira Syahira Shamsul Bahri

Shamsul Bahri, Amira Syahira (2014) Path-Goal Theory: Kaedah kepimpinan pengurusan pentas dalam persembahan projek Street Art Carnival / Amira Syahira Shamsul Bahri. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Persembahan pentas kini giat dilaksanakan oleh masyarakat di mana merangkumi pelbagai jenis medium yang cuba disampaikan terutamanya di dalam sebuah teater, konsert, karnival dan juga festival. Sesebuah persembahan itu kebiasaannya dipengaruhi serta dikawal oleh kepimpinan yang baik yang dipertanggungjawabkan daripada seorang pengurus pentas. Peranan kepimpinan sangat penting dan ianya boleh mempengaruhi organisasi, situasi malah melibatkan pergaulan terhadap sesama orang sekeliling dalam menjayakan persembahan tersebut. Dalam memfokuskan kepada projek Street Art Carnival, persembahan yang dijalankan telah diterapkan Path-goal theory oleh pengurus pentas di dalam memastikan persembahan tersebut tiadanya cacat cela. Teori tersebut menunjukkan bahawa tingkah laku seorang pemimpin boleh diguna pakai di dalam berbagai situasi yang berbeza keadaan dan masa oleh pemimpin yang sama. Kertas kerja ini akan mengkaji Path-goal theory sebagai salah satu kaedah kepimpinan yang terbaik untuk diaplikasikan oleh pengurus pentas dalam menjayakan sesebuah kelancaran persembahan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Shamsul Bahri, Amira Syahira
UNSPECIFIED
Subjects: P Language and Literature > PN Literature (General) > Motion pictures > Production and direction
P Language and Literature > PN Literature (General) > Drama > Dramatic representation. The theater
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Keywords: Persembahan pentas; pengurus pentas; Peranan kepimpinan
Date: 2014
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/15064
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPb_AMIRA SYAHIRA SHAMSUL BAHRI FF 14_5.pdf] Text
PPb_AMIRA SYAHIRA SHAMSUL BAHRI FF 14_5.pdf

Download (328kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

15064

Indexing

Statistic

Statistic details