e-Buletin Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT) : Jilid 1, Januari 2021

UiTM, Pejabat Program Pra Pendidikan Tinggi (2021) e-Buletin Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT) : Jilid 1, Januari 2021. Bulletin. Pejabat Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT), UiTM Shah Alam.

Abstract

Syukur ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan limpah dan kurniaNya buat julung kalinya penerbitan pertama bulletin PPT dapat kita realisasikan.

Dengan berkat dan rahmatNya juga dapat kita merealisasikan program-program PPT sepanjang tahun 2020 di saat negara sedang dilanda pandemic Covid-19. Tahun 2020 telah menutup tirainya dan kita telah melalui norma baharu dalam budaya kerja yang mana ia memberikan kita lebih komitmen kepada pihak pengurusan UiTM, staf, pensyarah-pensyarah dan pelajar-pelajarPPT.

Sistem pendidikan yang mengamalkan pembelajaran atas talian telah memberikan impak kepada pelajar-pelajar dan juga pengurusan untuk lebih kompeten terhadap ilmu teknologi dan komunikasi.

Usaha dan komitment dari semua pihak terutamanya koordinator-koordinator PPT dari semua 14 cawangan, pensyarah -pensyarah PPT yang mengajar serta pihak pengurusan PPT telah membantu proses pembelajaran pelajar PPT berjalan dengan sempurna. UiTM juga amat
prihatin terutamanya kepada pelajar-pelajar B40 PPT dan pelancaran program PPT UiTM Prihatin 2020 banyak memberi suntikan semangat pelajar-pelajar untuk belajar.

Penularan wabak covid-19 sejak Mac 2020 tidak mematahkan semangat pihak PPT untuk membuat promosi dan hebahan. Namun tetapi pelbagai inisiatif diatas talian dan media sosial telah dilancarkan antaranya hebahan melalui Facebook Page PPT, Facebook Page Alumni
PPT, Laman Sesawang PPT, komunikasi korporat serta penampilan Facebook Live. Tidak hairanlah PPT terus mendapat tempat di hati calon-calon lepasan SPM yang tidak mendapat tempat di mana-mana institusi pengajian tinggi IPTA.

Tahun 2021 menyaksikan bahawa PPT telah berubah dengan lebih dinamik dimana pengambilan telah dibuka kepada calon-calon daripada keluarga Non B40.Ia juga turut dibuka kepada pelajar-pelajar PPT yang tamat program pra-diploma untuk meneruskan pengajian ke
diploma UiTM PPT secara penerapan secara terus ke semester terhampir berbanding dengan tahun-tahun sebelumnya. Fungsi program PPT ini boleh memberi manfaat kepada bakal calon-calon juga keluarga mereka.

Memasuki tahun 2021 ini, pelbagai program telah dirancang oleh pihak PPT di seluruh system untuk lebih bersiapsiaga, dinamik dan pragmatik melakukan apa yang perlu untuk memastikan ia kekal relevan serta kompetitif melakukan penambahbaikan dalam suasana semasa yang sangat mencabar. PPT percaya dengan apa yang kita lalui pada tahun 2020, menjadikan kita semua lebih matang dan lebih berpengetahuan dalam kapasiti kita sebagai pendidik, penyelidik dan staf. PPT mempunyai ahli kumpulan yang berbakat dan bertenaga untuk merealisasikan hasrat universiti dalam mempersada kecemerlangan institusi.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
UiTM, Pejabat Program Pra Pendidikan Tinggi
pppt@uitm.edu.my
Subjects: A General Works > AC Collections. Series. Collected works
A General Works > Academies and learned societies (General)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Pejabat Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT)
Journal or Publication Title: e-Buletin Program Pra Pendidikan Tinggi (PPT)
ISSN: 2773-6008
Number: 1
Date: January 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/13576
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of Jilid 1] Text (Jilid 1)
Bulletin PPT 1.pdf - Published Version

Download (3MB)

ID Number

13576

Indexing

Statistic

Statistic details