Teori pemilihan kerjaya dan faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan kerjaya / Dr. Ahmad Che Yaacob and Abdul Halim Ramli

Che Yaacob, Ahmad and Ramli, Abdul Halim (2004) Teori pemilihan kerjaya dan faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan kerjaya / Dr. Ahmad Che Yaacob and Abdul Halim Ramli. Jurnal Akademik UiTM Cawangan Johor, 4 (1). pp. 37-54.

Abstract

Tulisan ini cuba menghuraikan beberapa aspek berkaitan dengan pemilihan kerjaya dengan membincangkan teori pemilihan kerjaya, faktor-faktor yang mempengaruhi seseorang pelajar memilih kerjaya serta meninjau sama ada faktor gender menjadi faktor yang mempengaruhi kematangan pemilihan kerjaya di kalangan pelajar. Dalam menganalisa sama ada faktor gender mempengaruhi kematangan pemilihan kerjaya terdapat kajian-kajian yang telah dijalankan di Barat membuktikan terdapat kematangan yang lebih kepada pelajar perempuan berbanding pelajar lelaki dalam memilih kerjaya mereka. Bagaimanapun terdapat kajian dalam negeri membuktikan sebaliknya. Dalam memilih kerjaya masing-masing. faktor-faktor media massa, latarbelakang keluarga, kedudukan sosio-ekonomi, pengaruh ibubapa, nilai agama, kepuasan material turut mempengaruhi pemilihan kerjaya di kalangan pelajar.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Che Yaacob, Ahmad
UNSPECIFIED
Ramli, Abdul Halim
UNSPECIFIED
Subjects:
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Johor
Journal or Publication Title: Jurnal Akademik UiTM Cawangan Johor
Volume: 4
Number: 1
Page Range: pp. 37-54
Keywords: Kerjaya, Lelaki, Perempuan
Date: 2004
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/11493
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of AJ_AHMAD CHE YAACOB JACJ 01.pdf] Text
AJ_AHMAD CHE YAACOB JACJ 01.pdf

Download (715kB)

ID Number

11493

Indexing

Statistic

Statistic details