Industri setinggan : faktor pertumbuhan dan implikasi terhadap persekitaran (kes kajian ; Batu 4 1/2 - Jalan Gombak) / Wan Abd. Ghafar Wan Abd. Hamid and Rakiah Puteh

Wan Abd. Hamid, Wan Abd. Ghafar and Puteh, Rakiah (1984) Industri setinggan : faktor pertumbuhan dan implikasi terhadap persekitaran (kes kajian ; Batu 4 1/2 - Jalan Gombak) / Wan Abd. Ghafar Wan Abd. Hamid and Rakiah Puteh. Student Project. Faculty of Architecture, Planning and Surveying, UiTM Shah Alam. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
PPd_RAKIAH PUTEH AP 84_5 P01.pdf

Download (128kB) | Preview

Abstract

Dari segi sejarah, fenomena persetingganan di kawasan bandar di negara ini telah wujud sejak sebelura Tanah Melayu mencapai keaerdekaan lagi, iaitu di zaman pemerintahan Kerajaan British. keesedaran tentang persetingganan ini lebih jelas lagi pada zaman kemelesetan, dimana didapati bahawa Kerajaan Penjajah (British) tidak mempunyai polisi yang nyata mengenai persetingganan. Kerajaan British sebaliknya menunjukkan tolerasi, malah menggalakkan persetingganan dalam tempoh kemelesetan ekonomi, dimana melalui persetingganan ini, bahan-bahan makanan dapat dihasilkan. Contohnya ialah melalui pembukaan tanah-tanah baru untuk tujuan pertanian. Setelah ekonomi pulih pada pertengahan tahun 1930 an, penduduk dan pengusaha setinggan tersebut telah diserapkan sebagai buruh dalam perindustrian perlombongan .

Item Type: Monograph (Student Project)
Creators:
CreatorsEmail
Wan Abd. Hamid, Wan Abd. GhafarUNSPECIFIED
Puteh, RakiahUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor
Divisions: Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 510
Last Modified: 16 Oct 2018 07:40
Depositing User: Staf Pendigitalan 1
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/510

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year