Abstract
sebuah perniagaan makanan dan minuman ala bistro. Perniagaan ini akan ditubuhk:an atas
nama Jaya Aman Bistro. Jenis pemiagaan ini ialah perniagaan perkongsiar\ di mana
terdapat 5 orang rakan kongsi. Setiap pekongsi akan bertanggungjawab pada setiap
bahagian iaitu bahagian kewangan, pemasaran, operas1, pentadbiran dan seorang
pengums besar.
Pemiagaan ini dirancang untuk ditubuhkan di Bandar Aman Jaya, Sg. Petani.
Kami memilih lokasi ini kerana kawasanya yang strategik dan kedudukannya yang
berada di kawasan yang sedang berkembang dengan pelbagai perniagaan. Lokasi bandar
Aman Jaya yang terletak berdekatan dengan pintu masuk ke Sg. Petani iaitu lebuhraya
Utara Selatan (to! Sg Petani Utara). Di kawasan itu juga terdapat hospital swasta dan
kolej swasta serta cawangan Universiti Utara Malaysia yang sudah beroperasi. lni juga
akan membantu perniagaan yang telah dirancang untuk berkembang dan maju.
Faktor-faktor yang mehyebabkan kami memilih pemiagaan ini adalah disebabkan
industri makanan di Malaysia telah menghadapi satu anjalan paradigma yang baru.
Pembukaan Starbucks dan Benson & Hedges Bistro telah menunjukkan bahawa pasaran
di Malaysia mula menerima konsep bistro ini. Penyediaan RP ini adalah bertujuan
sebagai satu langkah pertama anak tempatan dalam mengharungi cabaran alaf baru dalam
perniagaan ini.
Metadata
Item Type: | Entrepreneurship Project |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Mohamad Badari, Mohd Hariz 97301430 Zainoldin, Zaffazohry 97301773 Che Ya, Nor Azizul 97417628 Ismail, Ismi Ridhwan 97417268 Mohamad, Adzrol Hisham 97301190 |
Subjects: | H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning H Social Sciences > HF Commerce > Business |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus > Faculty of Business and Management |
Keywords: | Jaya Aman Bistro; Bandar Aman Jaya; Sg. Petani |
Date: | 25 March 2000 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/43678 |
Download
43678.pdf
Download (485kB)