Projek teater Benua Igau : aplikasi teknik ekspresi wajah terhadap watak Maya dan Inik melalui teori Paul Ekman / Sharifah Nor Azzifa Wan Ahmad

Wan Ahmad, Sharifah Nora (2017) Projek teater Benua Igau : aplikasi teknik ekspresi wajah terhadap watak Maya dan Inik melalui teori Paul Ekman / Sharifah Nor Azzifa Wan Ahmad. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek penyelidikan ekspresi wajah bagi seorang pelakon ini adalah bertujuan untuk mengkaji bahagian wajah seorang pelakon yang telah digunakan untuk enggerakkan otot-otot wajah bagi menghasilkan ekspresi wajah yang sesuai dengan emosi yang sebetulnya. Walaupun sedemikian rupa, hujahan utama di dalam projek ekspresi wajah kali ini adalah berkaitan dengan penyelidikan bagaiamana pergerakkan otot-otot wajah yang telah memberi impak melalui perasaan dan juga psikologi serta watak bagi seseorang pelakon tersebut. Projek penyelidikan ekspresi wajah ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu mencari dan menggunakan rujukan seperti jurnal, buku-buku dan juga artikel yang berkaitan dengan kajian. Projek penyelidikan ini telah menerapkan teknik pergerakkan otot bagi memberi ekspresi wajah dalam lakonan yang telah dilakukan. Malah, projek ini juga telah menghubungkait segala teknik pergerakkan otot dengan emosi dan perasaan serta psikologi bagi memberi impak ekspresi wajah melalui pergerakkan otot. Ironinya, dengan rasa dan harapan yang tinggi agar kajian ini dapat membantu dalam meningkatkan dan membetulkan ekspresi wajah yang baik dan sempurna agar segala mesej dan emosi yang ingin disampaikan kepada penonton itu lahir secara semula jadi dan memuaskan hati dan perasaan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Wan Ahmad, Sharifah Nora2014721179
Subjects: M Music and Books on Music > ML Literature of music
M Music and Books on Music > ML Literature of music > Musical theater
M Music and Books on Music > ML Literature of music > Musical theater > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Selangor > Puncak Perdana Campus > Faculty of Film, Theatre and Animation
Programme: Pengurusan Industri Kreatif (FF226)
Item ID: 31323
Uncontrolled Keywords: Otot Wajah, Ekspresi Wajah, Teknik
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/31323

Download

[img] Text
PPb_SHARIFAH NOR AZZIFA FF B 17_5.pdf

Download (243kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
Bilik Koleksi Akses Terhad, PTAR Puncak Perdana

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year