Analisis program pembasmian kemiskinan dari perspektif penduduk miskin tegar di kawasan parlimen Merbok, Kedah. / Zauyah Abd Razak…[et al.]

Abd Razak, Zauyah and Khamis, Muhammad Sazri and Mohamad Hashim, Haswira Nor and Mansor, Kamarul Ariffin (2005) Analisis program pembasmian kemiskinan dari perspektif penduduk miskin tegar di kawasan parlimen Merbok, Kedah. / Zauyah Abd Razak…[et al.]. [Research Reports] (Unpublished)

Abstract

Kajian yang dijalankan adalah berhubung keberkesanan program-program pembasmian kemiskinan tegar di kawasan Parlimen Merbok. Keberkesanan tersebut dilihat dari aspek tahap pengetahuan penduduk, kesesuaian program berbanding keperluan, faktor-faktor luaran yang mempengaruhi kejayaan program dan perubahan sosio-ekonomi setelah menerima bantuan berkenaan. Penilaian tentang tahap keberkesanan program itu dilihat dari perspektif penduduk miskin tegar yang menerima bantuan-bantuan di bawah program Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR). Satu bancian telah dijalankan untuk mengutip data yang menggunakan soalan-soalan berstruktur. Seramai 64 orang penduduk miskin tegar di kawasan Parlimen berkenaan telah menjadi responden di dalam bancian tersebut. Hasil kajian mendapati bahawa tahap pengetahuan penduduk adalah kurang memberangsangkan, kejayaan program adalah terhad manakala faktor- faktor yang mempengaruhi kejayaan atau kegagalan sesuatu program pula adalah sebahagian besamya di luar kawalan responden. Sebahagian hasil kajian adalah menyokong penemuan beberapa kajian terdahulu berhubung keberkesanan program pembasmian kemiskinan. Diharapkan penemuan kajian ini dapat memberi maklum-balas yang berguna kususnya kepada pembuat dasar, agensi pelaksana dan wakil-wakil rakyat di kawasan Parlimen berkenaan dan ahli-ahli akademik amnya.

Metadata

Item Type: Research Reports
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Abd Razak, ZauyahUNSPECIFIED
Khamis, Muhammad SazriUNSPECIFIED
Mohamad Hashim, Haswira NorUNSPECIFIED
Mansor, Kamarul AriffinUNSPECIFIED
Subjects: J Political Science > JS Local government. Municipal government > Local government
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus > Research Management Institute (RMI), UiTM Cawangan Kedah
Item ID: 27499
Uncontrolled Keywords: Pembasmian Kemiskinan; Parlimen Merbok; Sosio-Ekonomi; Miskin Tegar; Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR)
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/27499

Download

[img] Text
LP_ZAUYAH ABD RAZAK RMI K 05_5.pdf

Download (159kB)

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year