Laporan cadangan merekabentuk ruang dalaman Galeri Setem Dl Suasana Sentral Kondo Lot B, Off Jalan Damansara Kuala Lumpur Sentral / Norhashimah Mat Ishak

Mat Ishak, Norhashimah (2006) Laporan cadangan merekabentuk ruang dalaman Galeri Setem Dl Suasana Sentral Kondo Lot B, Off Jalan Damansara Kuala Lumpur Sentral / Norhashimah Mat Ishak. Student Project. Faculty of Architecture, Planning and Surveying, Seri Iskandar, Perak. (Unpublished)

Abstract

Bagi projek akhir ini, saya telah memilih untuk merekabentuk Galeri Setem. Ianya sesuai untuk semua peringkat umur, bangsa dan jantina. Galeri Setem merupakan galeri yang ditubuhkan bagi memberi pendedahan, maklumat kepada orang awam tentang setem di Malaysia dan di dunia dan sebagai tempat yang dapat memperkenalkan dan menyimpan khazanah-khazanah setem yang lama. Sebelum ini, pendedahan atau promosi setem banyak dijalankan di sekolah-sekolah. Ini adalah kerana di Malaysia masih lagi mempunyai masalah kekurangan sumber rujukan dan ruang pameran mengenai setem seperti galeri atau muzium. Setakat hari ini hanya ada satu sahaja. Muzium Setem di Melaka. Ini menjadi masalah kepada orang awam untuk mengunjunginya kerana kedudukan yang jauh bagi orang yang berada di negeri lain. Cadangan projek ini dikemukakan untuk mencapai objektif yang ingin menjadikan Galeri Setem sebagai tumpuan utama pengunjung dan peminat untuk mengumpul data atau maklumat mengenai sejarah-sejarah setem terutama kepada pelajar-pelajar sekolah. Dalam rekabentuk bagi projek galeri ini adalah mempunyai ciri - ciri sejarah bersesuaian dengan karaktor setem itu sendiri. Elemen yang menimbulkan rekaan terbaru di perlukan di dalam ke semua ruang yang dicadangkan dengan tujuan untuk mendapatkan suatu kelainan dan pembaharuan dari segi rekabentuknya.

Download

[img] Text
PPd_NORHASHIMAH MAT ISHAK AP 06_5.pdf

Download (303kB)

Metadata

Item Type: Monograph (Student Project)
Creators:
CreatorsID Num.
Mat Ishak, NorhashimahUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 26392
Uncontrolled Keywords: Galeri Setem,Suasana Sentral Kondo,Jalan Damansara,Kuala Lumpur Sentral
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26392

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year