Laporan cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Kelab Golf Kinta di Jalan Changkat 31000 Batu Gajah untuk Tetuan Kelab Golf Kinta Negeri Perak Darul Ridzuan / Azrin Mohammad

Mohammad, Azrin (2004) Laporan cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Kelab Golf Kinta di Jalan Changkat 31000 Batu Gajah untuk Tetuan Kelab Golf Kinta Negeri Perak Darul Ridzuan / Azrin Mohammad. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Sukan golf sedikit masa dahulu telah dikatakan sebagai sukan untuk golongan - golongan elit memandangkan kos permainan termasuk peralatan serta aksesorinya yang hanya mampu dimiliki oleh golongan tertentu sahaja. Bagaimanapun segala tanggapan dan persepsi tersebut berubah kini dimana, sukan ini mula bebas di mainkan oleh sesiapa sahaja. Memandangkan sukan ini telah mendapat respon dan menjadi salah satu wadah dalam kalendar pelancongan sebagai antara pusat pelancongan maka adalah wajar sekiranya aset ini dipelihara nilai estetikanya. Justeru itu, perancangan harus di buat dengan teliti sebelum beriakunya proses merekabentuk ruang yang barn. Ini adalah penting bagi mengelakkan setiap ruang-ruang mengalami pengabaian fungsinya secara langsung. Faktor lain yang harus diambil berat ialah keselesaan penghuninya dari sudut psikologi. Ini adalah penting agar penghuninya* dapat menikmati ruang dengan lebih selesa. Ini bersesuaian dengan fungsi atau peranan kelab itu sendiri dalam mengaplikasikan faktorfaktor keselesaan demi kemudahan dan kesejahteraan penghuninya. Secara keseluruhannya, rekabentuk dalaman seharusnya menepati ciri-ciri dan kehendak suasana setempat dan penghuninya serta bersesuaian dengan konsep yang ingin ditonjolkan.Lantaran itu adalah diharapkan dengan wujudnya rekabentuk baru ini mampu memberikan manfaat kepada insan, alam sekeliling, dan negara dalam meniti arus globalisasi.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Mohammad, AzrinUNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Decoration and decorative furnishings
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 25948
Uncontrolled Keywords: Interrior design; Kelab Golf
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25948

Download

[img] Text
PPd_AZRIN MOHAMMAD AP 04_5.pdf

Download (99kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year